Šlechtění borůvek v USA

Když botanik amerického ministerstva zemědělství Frederick Coville zahájil první světový úspěšný šlechtitelský program pro borůvky, předvídal, že by se mohly stát odvětvím mnoha milionů dolarů, kterým jsou dnes? Možná. Ale o století později, díky obětavému úsilí výzkumníků Coville, spolupracovnice Elizabeth White a dalších vědců z USDA a z universit, jsou borůvky druhým nejoblíbenějším bobulnatým ovocem konzumovaným ve Spojených státech.

Borůvky, příslušník rodu Vaccinium, jsou příbuzné mnoha komerčně významným a oblíbeným druhům ovoce jako brusinky (Vaccinium vitis-idaea), velkoplodé kanadské brusinky (Vaccinium macrocarpon) a americké borůvky. Pocházejí hlavně ze Severní Ameriky a jsou velebeny pro své zdravotní účinky.

Coville začal s výzkumem borůvek v roce 1906, když zahájil série pokusů, aby se o nich dozvěděl základní fakta, přičemž si myslel, že by mohly být vhodné pro pěstování. Zjistil, že borůvky a mnoho dalších rostlin vyžadují k růstu kyselé půdy, a to je fakt, který nebyl před jeho pokusy zahradníkům znám.

Po několika letech studia Coville publikoval v roce 1910 první bulletin podávající návod, jak úspěšně pěstovat borůvky ze semene po plody. Výzkumnice White, jejíž rodina měla v té době úspěšnou farmu s borůvkami v New Yersey, pomáhala Covillemu získat některé z nejlepších rostlin borůvek pro použití jako rodičovské rostliny v jeho šlechtitelských pokusech.

V roce 1911 Coville provedl první křížení zárodečné plasmy planých borůvek, které vedly k uvedení několika kultivarů borůvek – předchůdců kultivarů pěstovaných v současnosti po celém světě – určujících začátek současného šlechtitelského programu amerického ministerstva zemědělství.

Významní šlechtitelé borůvek americké výzkumné organizace ARS (Agricultural Research Service) George Darrow, Donald Scott a Arlen Draper po léta významně přispívali k dalšímu vývoji borůvek. Dnes, 100 let poté, kdy Coville realizoval svá úspěšná křížení, výzkumníci ARS po celé zemi pokračují v dlouhodobém cíli zlepšování borůvek.

Oblasti výzkumu borůvek, kterým se výzkumníci v současnosti hlavně věnují, jsou zmírňování choroby způsobované houbou Monilinia vaccinii-corymbosi a hnilob plodů, prevence praskání plodů a vytváření genomických nástrojů pro zlepšování borůvek.

Další informace v: Agricultural Research, vol. 59, 2011, č. 5, s. 4 - 8

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info