Krmné směsi jsou stále drahé

Především pro zemědělské podniky specializované na chov prasat byl uplynulý hospodářský rok díky vysokým cenám krmných směsí zátěžovou zkouškou.

Rekordní ceny krmných směsí mohou při průměrných cenách vepřového masa a mladých zvířat (v nejlepším případě) sotva umožňují dosáhnout v chovu prasat zisku. Produkce hovězího a drůbežího masa naopak může díky zajímavým výnosům přece jenom poskytnout odvětví živočišné výroby alespoň částečnou úlevu. Výkrmci prasat doufají od ukončení sklizně v pokles nákladů na krmení. Jak sdělila německá informační společnost AMI (Agrarmarkt Informations-GmbH), může skutečně v posledních měsících roku dojít k signifikantnímu poklesu cen německých krmných směsí. Ceny krmiv a tržby za maso ale ještě nebudou navzájem ladit ani v podzimních měsících letošního roku, zejména proto, že jsou ceny krmných směsí v dlouhodobém srovnání stále ještě vysoké.

Výrazný pokles cen surovin

Vyšší úroda pšenice a kukuřice na zrno v Evropské unii ale také permanentní pokles kurzů na komoditních burzách výrazně stlačuje ceny surovin. To by se mohlo v nadcházejících měsících také projevit na nižších prodejních cenách výrobců krmných směsí. Až klesne cena krmných směsí na dlouhodobou úroveň, budou se muset přidat i ceny komodit. Krmiva by měla až na další zůstat v chovu hospodářských zvířat výraznou nákladovou položkou.

Poptávka beze změn

Na poptávce po krmných směsích se ale v uplynulém hospodářském roku vysoké ceny výrazněji neprojevily. V tomto období (2010/2011) bylo v Německu vyrobeno rekordní množství - 22,6 mil. t - krmných směsí. Také zastoupení obilovin v recepturách krmných směsí se i přes jejich vysokou cenu s 10,4 mil. t znatelně zvýšilo. Nejvýznamněji stoupla přitom výroba krmných směsí pro prasata. Zástupci odvětví to odůvodnili vysokými cenami obilí, protože mnoho chovatelů prasat raději v poslední době prodává vlastní obilí za příznivých podmínek a nahrazuje ho nakoupenými krmnými směsemi.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info