EU a Kanada jednají o volném obchodu

Protože se jednání v rámci Světové obchodní organizace (WTO) o Rozvojovém programu z Dohá (DDA), který měl rozhýbat světový obchod, vlečou bezvýsledně již téměř 10 let, nastupují na jeho místo snahy o uzavření bilaterálních obchodních dohod. Evropská unie a Kanada by chtěly ukončit jednání o volném obchodu již v průběhu příštího roku. V oblasti zemědělství má větší zájem o proniknutí na kanadský trh Evropská unie než naopak. Kanadský dovoz z EU v objemu 2,7 mil. € převyšuje vývoz, který se pohybuje v objemu přibližně 2,3 mil. €. To představuje 10. a 11. místo na žebříčku nejdůležitějších obchodních partnerů EU.

Evropa se především snaží o lepší přístup mléčných výrobků a alkoholických nápojů na kanadský trh. Naproti tomu Kanaďané doufají, že budou moci do EU importovat více hovězího masa. Jednání o vzájemném uznávání biostandardů již byla úspěšně ukončena. Společně se Spojenými státy a Evropou může nyní Kanada bez problémů zásobovat 95 % světových trhů s bioprodukty.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info