Nově vyšlechtěná odrůda ječmene s vysokým obsahem beta-glukanů pro lepší výživu

Speciálně vyšlechtěná odrůda ozimého ječmene pro potravinářské účely - „betaBarley“ (registrovaná obchodní značka firmy Dieckmann Seeds, Nienstädt, Německo) s vysokým obsahem beta-glukanů, která má široké potravinářské využití, včetně výroby pekařských výrobků. Ačkoli i obvyklý ječmen (a oves) je bohatším zdrojem beta-glukanů (4 %) než jiné obiloviny, nová odrůda má obsah této rozpustné vlákniny ještě o 50 % vyšší (6 %). Má vyšší výnos a příjemné zbarvení a chuť. Při výrobě pečiva lze použít vyšší podíl ječné mouky, než bylo možné dříve s obvyklými odrůdami. Vzhledem k vyšší vaznosti vody je pečivo vláčnější.Zatím Evropská komise nerozhodla o používání tvrzení „Pravidelná konzumace beta-glukanů přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi“, ale úřad EFSA toto tvrzení schválil v případě, že výrobek obsahuje 0,75 g beta-glukanů v porci. Jako účinná dávka se doporučují 3 g beta-glukanů (5 polévkových lžic vloček , 60 g ječmene betaBarley).V Ústavu chemie a technologie sacharidů VŠCHT v Praze testovali možnosti použití běžného sladovnického ječmene do pekařských výrobků. Bez podstatného snížení kvality bylo možno použít nejvýše 20 % neupravené ječné mouky (odpovídá to výsledkům řady výzkumů). Po speciální úpravě ječné mouky a úpravě receptur (ve spolupráci s výrobcem pekařských přípravků – firmou Zeelandia) bylo možno podíl ječmene zvýšit a dosáhnout velmi dobré senzorické kvality.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info