Cukry ve výživě dojnic
06.12.2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Přehled o vlivu zkrmování cukrů na rentabilitu mléčné produkce u dojnic. Kanadský vědec z katedry zemědělských, potravinových a nutričních věd University of Alberta Masahito Oba zpracoval na základě 85 literárních zdrojů přehled dostupných poznatků o vlivu zkrmování cukrů na produkční výkonnost dojnic.
Cukry jsou ve vodě rozpustné sacharidy, které jsou snadno využitelné v bachoru. Ačkoliv se cukry v bachoru fermentují rychleji než škrob nebo vláknina, rychlost hydrolýzy disacharidů a monosacharidů se velmi liší v závislosti na typu cukru a bachorovém prostředí. I přes rychlou fermentaci cukrů v bachoru a jejich potenciál zajistit větší objem zkvasitelné energie k udržení mikrobiální produkce proteinu, nemusí zkrmování cukrů namísto dietetických zdrojů škrobu nutně vést ke snížení pH v bachoru nebo zlepšení účinnosti využití dusíku a zvýšení produkce proteinu v mléce. Nicméně zkrmování diet s vysokým podílem cukrů často zvyšuje příjem sušiny, koncentraci byturátů v bachoru a produkci mléčného tuku. Tyto nutriční vlastnosti cukrů umožňují používat krmiva s vysokým podílem cukrů jako alternativní zdroj energie pro laktující dojnice ke zvýšení koncentrace energie s nižším rizikem vzniku bachorové acidózy. V odborné literatuře je k dispozici jen velmi málo vědeckých důkazů o tom, že by mohla být posílena synchronizace bachorové fermentace zkrmováním diety s vysokým podílem cukrů společně s proteiny vyznačujícími se vysokou rozpustností. Zkrmování diet s vysokým podílem cukrů je často spojováno s vyšší koncentrací butyrátů v bachoru a předpokládá se, že zlepšuje proliferaci buněk střevních tkání. Zmapování jejich fyziologických mechanismů a efektu metabolismu butyrátů na celkovou produktivitu krav bude vyžadovat ještě další podrobnější výzkumy.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)