Nizozemci kupují výrazně více bioproduktů

V nizozemských supermarketech stoupl v meziročním srovnání odbyt ekologicky vyrobených potravin v prvních třech kvartálech roku 2011 o 27 procent.

Ve srovnání s loňským rokem stoupl v nizozemských supermarketech odbyt ekologicky vyrobených potravin v prvních třech kvartálech roku 2011 o 27 procent.

To oznámila oborová organizace Bionext se sídlem v Zeistu u Utrechtu. Podle údajů Bionextu vzrostl biosegment v tomto časovém období z 228 milionů EUR na 291 milionů EUR.

Nejistota ohledně dalšího hospodářského vývoje tak zjevně spotřebitele neodradila od nákupu většího množství biopotravin než v minulém roce. Jednatel Bionextu Bavo van den Idsert posuzuje vývoj velmi rozporuplně. Růst trhu je pozitivní, poptávka však již několik let stoupá podstatně rychleji než nabídka domácí provenience.

Van den Idsert lituje, že nizozemští zemědělci nepostřehli šanci odbytu a příjmu a nechopili se příležitosti. Perspektivy pro podniky, které přešly na ekologický způsob hospodaření, jsou podle Bionextu velmi dobré.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info