Souhrn událostí uplynulého dne – 10.1.2012

Kontrolou loni neprošlo 7 procent masných výrobků. Jaké jsou hříchy výrobců?

Více než sedm procent masných výrobků neprošlo minulý rok bez problémů kontrolou Státní potravinářské a zemědělské inspekce. Také kvůli použití strojně odděleného masa nebo zaznamenané vyšší aktivitě vody. Co to znamená pro jakost výrobku, který kupujeme? Potraviny z českých obchodů jsou zdravotně nezávadné, což je samozřejmě dobře. Důkazy, že kvalita nejde ruku v ruce s bezpečností, se ale množí. Naposledy se do kompromisu mezi supermarkety a výrobci, založeného na (relativně) nízké ceně za (reálně) nízkou kvalitu, opřela zpráva o činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce za minulý rok. „V komoditě masných výrobků nevyhovělo za loňský rok mírně přes sedm procent výrobků,“ říká Michal Spáčil ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Kontroly se ovšem zaměřují na typy výrobků, u nichž je vyšší pravděpodobnost vad.“

Testy odhalily nebezpečné bakterie v kuřecím z německých obchodů

Některé kuřecí maso prodávané v německých supermarketech obsahuje nebezpečné bakterie odolné antibiotikům, které u lidí s narušenou imunitou mohou vyvolat vážné zdravotní problémy, a dokonce je ohrozit na životě. Odhalily to testy ekologické organizace BUND, podle níž polovina vzorků vykázala přítomnost těchto bakterií. Na vině je podle organizace nadužívání antibiotik v chovech. Německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová chce kvůli tomu jejich nasazování omezit. Producenti masa obvinili ekology ze šíření paniky. BUND provedl 20 kontrolních testů kuřecího masa prodávaného v supermarketech a diskontních řetězcích v Berlíně, Hamburku, Kolíně nad Rýnem, Norimberku a v okolí Stuttgartu. "Každý druhý vzorek byl kontaminován zárodky rezistentními vůči antibiotikům," uvedl šéf organizace Hubert Weiger.

Zemědělci loni dosáhli rekordního zisku 15 miliard

Čeští zemědělci loni hospodařili s rekordním ziskem, který se pohyboval kolem 15 miliard korun, vyplývá z předběžných odhadů Českého statistického úřadu. Pokud se údaj potvrdí, šlo by o nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy statistici tento údaj sledují. Loni zisk tuzemského zemědělství dosáhl 7,7 miliardy korun. „Skutečně se ukazuje, že rok 2011 byl pro zemědělce velmi dobrý, a to jak po stránce vlastní úrody, tak úrovní cen, které jim platí odběratelé,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiří Hrbek. Očekávanou výši hospodářského výsledku podle něj pozitivně ovlivnila rostoucí orientace českých farmářů na rostlinnou výrobu, zejména pěstování základních obilovin, kukuřice, řepky či slunečnice.

Inspekce odhalila pančované víno, veltlínské bylo ze tří čtvrtin voda

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila v několika vinotékách na jihu Moravy nekvalitní sudové víno. V jednom případě obsahovalo "víno" dokonce přes sedmdesát procent přidané vody. Výrobce i prodejce odmítají, že by chyba byla na jejich straně. Asi největší šok čekal kontrolory ve vinotéce patřící Vinařství U Kapličky v Zaječí na Břeclavsku a rovněž tak i v pražské vinotéce stejné firmy. Prodejny tam mimo jiné nabízely sudové víno Veltlínské zelené od firmy Livi Dubňany. Pro toto víno by se ale spíš hodilo označení vinný střik. Podle laboratorních zjištění obsahovalo totiž ze 73 procent vodu. Takový údaj omráčil i zkušené vinaře. "Z třiasedmdesáti procent přídavek vody? To se pletete, to asi nebude víno, to by dost dobře nešlo," nevěřícně kroutil hlavou třeba předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info