V Bruselu vrcholí kampaň za lepší podmínky při přepravě hospodářských zvířat

Již více jak jedním milionem podpisů se může chlubit online petice, jejímž cílem je zajistit lepší podmínky při přepravě hospodářských zvířat po Evropě. Podle pravidel, která nově zavedla Lisabonská smlouva, se iniciativou, jíž podporuje tak velká skupina občanů EU, musí zabývat Evropská komise.

Pravidla pro přepravu hospodářských zvířat v rámci EU platí již od konce sedmdesátých let a v roce 2005 byla novelizována. I přesto ale s nimi nejsou všichni spokojeni. Důkazem je přes milion podpisů, které se podařilo shromáždit iniciátorovi celé kampaně ze „welfare“ přepravovaných hospodářských zvířat dánskému europoslanci DanuJorgensenovi. Cílem celé akce je podle jeho slov snaha přesvědčit evropskou exekutivu, aby představila návrh legislativy, který by omezil délku přepravy hospodářských zvířat na maximálních osm hodin.

V současnosti totiž mohou být hospodářská zvířata, zahrnující především skot, prasata a koně, přepravována i déle než 29 hodin (v případě, že se jedná o dospělé jedince). Pokud jde o mladá zvířata, cesta nesmí přesáhnout 19 hodin a u koní a vepřů 1 den.

Nedávná studie Evropské komise, která vyšla na podzim loňského roku, poukázala i na některé další nedostatky. Jak média informoval europoslanec Jorgensen, kvůli dlouhé přepravní době zvířata často trpí žízní nebo příliš velkým teplem, které vychází z motorů přepravních vozidel. Přepravci také mnohdy nedbají na předepsaný limit na počet převážených zvířat. Ta se pak v dopravním prostředku příliš tísní a pokud upadnou, hrozí jim i ušlapání.

„Osm hodin je dlouhá doba,“ nechal se slyšet Philip Lymbery z organizace pro ochranu hospodářských zvířat Compassion in World Farming. (CIWF) „I tak jsme ale v Británii zaznamenali případy, kdy zvířata v minulém roce strávila na cestě téměř dva dny v kuse, a to když byla transportována až do Španělska. Osm hodin by bylo v tomto ohledu velkým krokem kupředu,“ dodal.

Kromě CIWF iniciativu podporují i další organizace, například Angels´ Animals, která sídlí v Německu. Nesouhlas s mnohdy nešetrným zacházením se zvířaty během jejich cesty po Evropě vyjádřila i britská herečka Joanna Lumley (nar. 1946), jedna ze slavných „Bond girl“.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info