Souhrn událostí uplynulých dní – 13.-15.1.2012

Cena kukuřice a pšenice po zprávě USDA prudce propadla

Cena kukuřice a pšenice v průběhu včerejšího obchodování propadla nejvíce za poslední tři měsíce. Příčinou bylo zvýšení odhadu zásob ze strany USDA. Zásoby kukuřice v USA, které jsou největším pěstitelem a vývozcem komodity na světě, by se měly pohybovat na úrovni 846 milionů bušlů, což je o 12% více oproti predikcím analytiků. Globální produkce by měla být na rekordní úrovni. Pádu kukuřice nezabránily ani zprávy o dalším suchu v Jižní Americe, které má negativní vliv na tamní úrodu. Společnost Agroconsult odhaduje, že úroda v Brazílii a Argentině díky suchu poklesne o 11 milionů tun.

Veterináři vracejí do Polska 200 000 vajec z nevyhovujících chovů

Státní veterinární správa (SVS) posílá zpět do Polska zásilku 200 000 vajec od firmy, která slepice chová v nepovolených menších klecích. Takzvané neobohacené klece, kde mají slepice méně prostoru a horší podmínky k životu, jsou v Evropské unii zakázané od začátku letošního roku. Jedná se o první případ, kdy byla v Česku zachycena vejce z chovu s neobohacenými klecemi. "Podobně budeme postupovat ve všech zjištěných případech. Je nemyslitelné, aby byli domácí producenti poškozováni na vlastním trhu tím, že respektovali požadavky evropské legislativy," uvedl ministr zemědělství Petr Bendl.

ČSÚ: V obchodech výrazněji zdražily papriky a rajčata

V obchodech v uplynulých čtyřech týdnech výrazněji zdražily papriky a rajská jablka, a to oboje o více než 16 procent. Nepatrně, o více než čtyři procenta na 23,76 Kč/kg, naopak zlevnil krystalový cukr, uvedl ČSÚ. Rajčata byla na pultech obchodů k dostání za 40,76 koruny za kilogram, zdražila tak o 5,84 koruny, tedy o 16,72 procenta. Cena paprik stoupla o 7,41 haléřů na 52,46 Kč/kg. Dražší byla například také jablka, za která si lidé připlatili o dvě koruny více, stála 28,54 Kč/kg.

Vinaři čekají na mráz, aby mohli sebrat ledové víno z roku 2011

Ne všichni vinaři z jižní Moravy už mají svou úrodu ve sklípku. I když je půlka ledna, někteří z nich netrpělivě vyčkávají na mráz, aby mohli sklidit to nejlepší, co ročník 2011 nabízí - tedy ledové víno. Na úrodu modrých vinic ve Velkých Pavlovicích už od podzimu dohlížejí hejna špačků a hlídači s bouchacími puškami. Všichni vyčkávají. Vinaři na mráz, špačci na klid. "Meteorologové slibují, že v neděli začne mrznout, tak ještě čekáme," říká vinař Radomil Baloun.

Skupinový chov laktujících prasnic

V rámci projektu GELAS němečtí vědci porovnávali skupinový chov prasnic se selaty s individuálním ustájením. Utváření klasického porodního kotce pro prasnice je v posledním období předmětem velké kritiky, proto se intenzivně hledají řešení, jak prasnicím nabídnout větší možnost pohybu. Projekt vědců z Christian-Albrechts-University se sídlem v německém Kielu s názvem GELAS (Gruppenhaltung mit Einzelbuchtsteuerung für laktierende Sauen) měl proto za cíl porovnat užitkovost prasnic ustájených ve skupinách společně se selaty s automaticky ovládanými individuálními kotci s užitkovostí prasnic ustájených v konvenčních kotcích.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info