Souhrn událostí uplynulého dne – 17.1.2012

MZe bude jednat o evropské ochraně pro frgál a ovoce

Na seznam potravin nosících chráněné označení Evropské unie by mohly v dohledné budoucnosti přibýt Valašský frgál a Lhenicko-chelčické ovoce. Vyplývá to z průběžného hodnocení Strategie bezpečnosti potravin a výživy na období let 2010 až 2013, který ve středu projedná vláda. Zdlouhavé projednávání žádostí tuzemských výrobců, které se zpravidla táhne několik let, bude podle ministerstva zemědělství (MZe) letos pokračovat. MZe to dnes uvedlo na svém webu.

Sklizeň ovoce loni mimořádně nízká, ztráta ovocnářů půl mld Kč

Sklizeň ovoce vloni klesla o 16 procent na 101.249 tun a patřila mezi nejnižší sklizně za posledních 50 let. Proti průměru posledních pěti let sklizeň klesla o 38 procent. Ztráty ovocnářů na tržbách budou přes půl miliardy korun. Důvodem propadu úrody byly loňské jarní mrazy, které poničily většinu výsadeb v zemi. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Vejce zdražila, chovatelé museli slepicím zvětšit klece

Cena vajec za rok stoupla o 40 haléřů za kus. Mohou za to přísnější normy pro chov slepic, ale někteří chovatelé z Polska či Maďarska je ignorují. Vejce díky tomu prodávají levněji a tím likvidují konkurenci. Kvalitou se přitom od českých nijak neliší, dovozci je ale musejí odvézt zpátky, případně zničit. Chovatelé slepic musí podle přísnějších evropských pravidel používat takzvané obohacené klece. Ty slepicím zaručují několik centimetrů čtverečních prostoru navíc a také vlastní hnízdo. Od Nového roku je musí využívat všechny státy Evropské unie.

Agrární dotace loni mírně klesly na 42,5 miliardy korun

Dotace do zemědělství a příbuzných oborů loni meziročně klesly o 1,1 miliardy na 42,5 miliardy korun. Důvodem bylo omezování národních dotací, uvedl dnes na tiskové konferenci ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Snížení objemu dotací pro zemědělce, potravináře, lesníky či vodohospodáře podle něj zapříčinilo omezování podpor z národních zdrojů v rámci úspor státního rozpočtu.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info