Souhrn událostí uplynulého dne – 18.1.2012

Vláda opět neprojednala rozpočet Pozemkového fondu na letošní rok

Vláda dnes opět přerušila jednání o návrhu letošního rozpočtu Pozemkového fondu ČR (PF ČR). ČTK to po jednání vlády sdělilo tiskové oddělení úřadu vlády. Kabinet jednání o tomto návrhu přerušil už minulý týden. Fungování fondu v závěru loňského roku kritizovalo ministerstvo zemědělství, kterému se nelíbilo pomalé tempo transformace fondu i plýtvání veřejnými prostředky. Fond má koncem roku 2012 skončit a sloučit se s pozemkovými úřady.

Když jsou hrozny zdravé, čekají vinaři na jihu Moravy na ledové víno

Hrozny na ledové víno musí mít alespoň den teplotu pod minus sedm stupňů Celsia, aby voda zmrzla a zůstal jen cukerný koncentrát. V těchto dnech zůstávají jen v několika málo vinicích na jihu Moravy. Výrobu drahé lahůdky si někteří vinaři nechtějí nechat ujít. "Když to jde a hrozny jsou zdravé, tak je ve vinohradu necháváme," řekl šéf Znovínu Znojmo Pavel Vajčner, jehož firma jako jedna z posledních ještě hrozny na ledové vinici uchovává. Ostatně nemá již důvod spěchat, hrozny se nemusí nijak ošetřovat, prostě jen visí ve vinici.

Tomáš Chalupa je rok ministrem životního prostředí

Program Zelená úsporám, špatná kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji nebo nový zákon o Národním parku Šumava – to byla klíčová témata, která uplynulý rok řešil v úřadu ministra Tomáš Chalupa. Ministerstvo životního prostředí vede jeden rok – od 17. ledna 2011. „Když mi premiér Petr Nečas volal, jestli bych vzal funkci ministra životního prostředí, měl jsem o tom resortu nějakou svou představu, vůbec jsem si však nedokázal představit, jaké problémy budu muset hned řešit. Když jsem nastoupil, ležely přede mnou tři hlavní úkoly - rozpohybovat znovu program Zelená úsporám, vyřešit smog na Ostravsku a spor o Národní park Šumava. Kolem všeho probíhaly velmi vyostřené spory,“ říká ministr Tomáš Chalupa.

I ve Velké Británii nedodržují zákaz klecí

V Evropské unii je od 1. ledna 2012 zakázán chov nosnic v neobohacených klecích. V 15 členských státech jsou však původní klecové baterie stále v provozu. Posledním příkladem je Velká Británie. Přibližně 30 z téměř 2 300 britských zemědělských podniků podle informací Agra Europe dosud ustajuje nosnice v neobohacených zakázaných klecích. Celkem se jedná přibližně o 420 000 slepic, což odpovídá jednomu procentu všech nosnic chovaných v zemi. Britské ministerstvo zemědělství chce nyní proti provinivším se podnikům zakročit. Velká Británie však není jedinou zemí, kde se i přes zákaz stále ještě chovají nosnice v neobohacených klecích.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info