Bizoní maso je hitem, má méně tuku než hovězí

Američané se v poslední době vrací k masu bizonů, které jejich předci téměř vyhubili. Považují je za méně tučnou alternativu k hovězímu. Vyšší poptávka po bizoním mase se již projevila v cenách. Za uplynulé dva roky vzrostly o dvě pětiny, uvedla televizní stanice NBC News. Jedněmi z farmářů, kteří vydělávají na současném prudkém růstu zájmu o bizoní maso, jsou Karen a Marty Bredthauerovi z Oklahomy. Zvířata začali chovat již před 15 lety. Teprve v poslední době ale poptávka roste tak, že ji ani nedokážou uspokojit.

"Je to povzbuzující, jsme ale omezení tím, kolik dokážeme vyrobit. Neradi pak lidem říkáme, že už žádné maso nemáme," podotýká Karen. Dodává, že v poslední době dodali maso například do Kalifornie, Nového Mexika či na Floridu, což bylo v předchozích letech něco nemyslitelného.

Bizoní maso je podle Karen zdravější. "Je přirozeně libovější. Není tak prorostlé tukem jako hovězí. Navíc do něj nedáváme antibiotika nebo hormony a další růstové stimulanty," uvedla farmářka.

Podle jejího kolegy Davea Dirkse se na vzrůstající oblibě bizoního masa ve Spojených státech podepsala také celonárodní marketingová kampaň. Kdysi se toto maso propagovalo jen v turistických lokalitách. "Najednou je ho málo a když si člověk chce pořídit zvířata, čekají ho dramatické dražby," řekl.

Podle šéfa národní asociace chovatelů bizonů Davea Cartera zaznamenalo loni odvětví jeden z nejlepších roků v historii. Farmáři díky rostoucím cenám bizoního masa rozšiřují svá stáda a vyhlídky do dalších let jsou kladné.

Vzhledem k tomu, že ale zvířata pěstují přirozeným způsobem a nepoužívají růstové prostředky, nějakou dobu potrvá, než nabídka dohoní poptávku, podotkl Carter.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info