Teplo pro Hradec vyrobí elektrárna na šťovík

Elektrárna, která by ekologicky vyráběla elektřinu či teplo ze šťovíku, slámy nebo sena, má vyrůst v Hradci Králové. Se záměrem už souhlasila hradecká městská rada. Technologie umožní výrobu elektřiny z rostlinné hmoty, například ze šťovíku, při jehož přeměně na elektrickou energii vzniká minimální zátěž životního prostředí.

"Pilotní projekt počítá s rozběhnutím jednoho desetimegawattového bloku. Topit by se mělo začít ve druhé polovině roku 2005. Už jsme oslovili přes 150 zemědělských podniků v kraji, od kterých máme příslib k pěstování slámy, sena nebo speciálně pěstovaných rostlin pro tyto účely," sdělil Zdeněk Tetřev, ředitel firmy EGST, která projekt připravuje. Elektrárna by mohla zásobovat teplem ČKD a sloužit v budoucnu třeba jako záložní zdroj tepla pro Hradec.

Projekt vyhovuje směrnicím Evropské unie, která požaduje, aby státy navýšily tvorbu elektřiny z obnovitelných zdrojů. "Provoz zařízení by měl mít také nulovou produkci skleníkových plynů," řekla předsedkyně komise životního prostředí hradeckého zastupitelstva Pavla Finfrlová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info