Obnovitelné zdroje mají v ČR zelenou

Návrh státní energetické koncepce, kterou by měla vláda schvalovat v polovině února, stanovuje, že podíl obnovitelných zdrojů na celkovém objemu vyrobené energie by se měl v dlouhodobém horizontu zvýšit až na 16 procent. Řekl to náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina na pondělní tiskové konferenci, která se konala bezprostředně po zahájení 11. ročníku výstavy InfoTherma ve Frýdlantě nad Ostravicí. Letos je výstava zaměřena právě na využívání obnovitelných zdrojů a úspory energie.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek informoval, že dotace prostřednictvím Státního fondu životního prostředí na investice do obnovitelných zdrojů mohou získat i fyzické osoby. Investice do obnovitelných zdrojů ve veřejných objektech ministerstvo podporuje až půl miliardou korun ročně. Pecina na dotaz Práva uvedl, že nyní se podíl obnovitelných zdrojů energie ročně pohybuje mezi 1,5 až 2,5 procenta. "Do roku 2030 by se měl zvýšit na 15,7 procenta," upřesnil. Podstatné zvýšení zmíněného podílu vyžaduje také Evropská unie.

Ambrozek informoval, že podle přístupové smlouvy se do roku 2010 musíme ve výrobě energie dostat s obnovitelnými zdroji na 8 procent. "Je to reálné. Pomoci by tomu měl i připravovaný zákon, který bude garantovat minimální výkupní ceny po určitou dobu. Taková garance je v mnoha zemích a dává investorům jistotu, že jejich investice je návratná," řekl Právu. V rámci doprovodného programu výstavy, která potrvá až do čtvrtka, se koná dvacet odborných seminářů, již v pondělí se uskutečnila panelová diskuse ke státní dotační politice. Na InfoThermě, která je největší specializovanou výstavou zaměřenou na vytápění, úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů v malých a středních objektech v ČR a SR, se prezentuje přes 250 tuzemských a zahraničních firem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info