Nitrátová směrnice a správná zemědělská praxe

Reforma společné zemědělské politiky EU z roku 2003 (nařízení Rady 1782/2003) podmiňuje obdržení přímých plateb dodržováním zákonných předpisů a „správné zemědělské praxe“, podle principu „křížové kontroly“ (angl. „cross compliance“). Směrnice Rady 91/676/EHS (nitrátová směrnice) je jednou z uvedených 18 směrnic a nařízení EU z oblasti ochrany životního prostředí, kvality a bezpečnosti potravin a pohody hospodářských zvířat.

Do doby nabytí účinnosti systému „křížové kontroly“ v nově přistupujících zemích, které se rozhodly aplikovat zjednodušený systém přímých podpor (SAPS), byly stanoveny přechodné podmínky pro obdržení přímých plateb na plochu zemědělské půdy. Podle nařízení Komise ES 2199/2003 (čl. 6) je vyžadováno definování a dodržování minimálních požadavků správné zemědělské a environmentální praxe. V souladu s tím jsou v ČR pro rok 2004 nyní upřesňovány minimální požadavky ochrany půdy proti vodní a větrné erozi.

Implementace nitrátové směrnice v podmínkách České republiky byla prakticky dokončena k 1. lednu 2004. Od té doby jsou všichni zemědělci hospodařící ve zranitelných oblastech povinni dodržovat opatření akčního programu nitrátové směrnice, v souladu s nařízením vlády č. 103/2003 Sb., o stanovení zranitelných oblastí a o používání a skladování hnojiv a statkových hnojiv, střídání plodin a provádění protierozních opatření v těchto oblastech. Novela vodního zákona (zákonem č. 20/2004 Sb., ze dne 23. ledna 2004) přináší některé změny, týkající se zemědělství (statková hnojiva již nejsou považována za nebezpečné látky závadné vodám) i přímo nitrátové směrnice (požadavek sledování účinnosti akčního programu za účelem jeho případné revize).

Pro podporu uplatnění nitrátové směrnice na úrovni zemědělského podniku byly vytvořeny nebo jsou nyní připravovány různé pomůcky, software a vzdělávací akce, jejichž celkový přehled je na webové stránce nitrátové směrnice http://www.agronavigator.cz/nitrat :

­ komentované znění nařízení vlády č. 103/2003 Sb.

­ Zásady správné zemědělské praxe zaměřené na ochranu vod před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů (s komentářem a přílohami)

­ publikace k protierozní ochraně půd

­ agregace BPEJ do skupin klimatických regionů, aplikačních pásem pro dusík, skupin podle sklonitosti, deficitních půd a půd ohrožených erozí (vrstva GIS)

­ PC program pro přiřazení opatření akčního programu nitrátové směrnice k BPEJ

­ účelový prohlížeč půdních bloků s přiřazenými opatřeními nitrátové směrnice, který bude postupně rozšiřován i o další požadavky (přímé platby, HRDP, IPPC, apod.)

­ semináře k ochraně vod a k nitrátové směrnici.

Zájemci o publikace k nitrátové směrnici se mohou obrátit na Ústav zemědělských a potravinářských informací (Slezská 7, 120 56 Praha 2), kontakt Ing. Jana Pišanová (tel. 227 010 324, e-mail: pisanova@uzpi.cz). Základní publikace jsou k zaslání zdarma. Zájemci, kteří využívají systémy GIS, mohou získat CD s vrstvou zranitelných oblastí, včetně BPEJ agregovaných podle nařízení vlády č. 103/2003 Sb.

Na přípravě nitrátové směrnice se v rámci regionálních pracovních skupin podíleli i pracovníci státní poradenské sítě MZe, kteří mohou nyní pomoci s jejím uplatněním přímo v zemědělských podnicích. Kontakty na poradce jsou umístěny na webové stránce nitrátové směrnice http://www.agronavigator.cz/nitrat nebo na adrese: http://www.agroporadenstvi.cz

Ing. Jan Klír, CSc., VÚRV

Ing. Jana Pišanová, ÚZPI

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info