Elektřinu mohou vyrábět i krávy

Mohou krávy vyrábět elektrický proud? Po vzoru kolegů z Rakouska a Německa se o to chtějí pokusit zemědělci ze společnosti Agra Deštná na Jindřichohradecku. S projektem v hodnotě pětatřicet milionů korun budou příští týden klepat na dveře ministerstva životního prostředí se žádostí o podporu.Technologie je podle ředitele firmy Štefana Šuby jednoduchá: Zbytky po stání krav včetně kejdy se budou shrnovat do jímek a z nich se přes jednotku na bioplyn vyrobí elektřina. "Elektřinu z plynu vyrobí alternátor - motor značky Liaz. Prodávat ji budeme do sítě," popsal ředitel Šuba.

Agra Deštná má sedm set kusů dojnic, pro které chce zřídit pevné ustájení. Vedlejším produktem systému bude nejen bioplyn, ale i teplo. "V zásobnících se vytvoří teplota sedmdesát stupňů. Chceme teplo přivést do sušky obilí nebo do jiných provozních objektů," míní Šuba.Zemědělci mají spočítané, že pokud dostanou příspěvek od ministerstva životního prostředí ve výši padesát až šedesát procent, vrátily by se jim náklady do deseti let. Přitom na využívání bioplynu z kejdy dnes mohou získat až 35 procent státní podpory, zbytek chtějí dostat na teplovod.

Ředitelka Jihočeské agrární komory Hanka Hricová uvedla, že podobné technologie jsou v Evropě rozšířené. "V Evropské unii je zájem podporovat takzvané mimoprodukční projekty zemědělců," řekla Hricová. U nás zatím brzdí podle ní podporu dosud neschválený zemědělský zákon, který má umožnit, aby zemědělské ekologické stavby dostávaly také peníze z unie.

A jak bude v praxi fungovat elektrárna, kde palivem bude živočišný odpad? "Elektřinu budeme dodávat do sítě. Minimální výkupní cena je 2,40 korun za kilowatthodinu. Nakupujeme ji o sedmdesát haléřů levněji. Spočítali jsme si, že na litru mléka ušetříme minimálně jednu korunu," uvedl Štefan Šuba.

Ačkoliv je elektrárna s kravami v Deštné zatím ojedinělým projektem v jižních Čechách, rodí se zde ještě jeden podobný záměr. Blatenský jihočeský lihovar chce postavit závod na výrobu bioetanolu, tedy lihu z obilí a kukuřice, který bude prodávat jako příměs do benzinu a nafty. Jedním z vytipovaných míst pro stavbu závodu je Býšov u Temelína. "Naše vláda schválila, že do roku 2010 budeme vyrábět deset procent energie z obnovitelných zdrojů," připomněl Štefan Šuba.

Státní podpora obnovitelných zdrojů ale stále není taková jako v Evropské unii. "Peníze, které by mohly jít do těchto projektů, musí vláda vynaložit na splácení úvěrů za Temelín a na náklady spojené třeba se skladem vyhořelého jaderného paliva," poznamenala Monika Wittingerová z Jihočeských matek.

Minimální výkupní ceny ekologické elektřiny

* Malé vodní elektrárny - 1,50 Kč

* Větrné elektrárny - 2,70 až 3 Kč

* Elektřina z biomasy - 2,50 Kč

* Elektřina z bioplynu - 2,40 Kč

* Elektřina ze slunce - 6 Kč

Zdroj Energetický regulační úřad, ceny jsou za kilowatthodinu

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info