Řepík: Nenechám se zastrašit

Koupil farmu, kterou ale nemůže využívat. Vítěz veřejné soutěže tvrdí, že z něj pozemkový fond udělal uměle dlužníka.

Vyhrožováním, zastrašováním a šířením falešných zpráv vyústil spor v souvislosti s bývalou odchovnou mladého dobytka v Konicích u Mašťova. Tím, kdo tomuto všemu musí čelit má být Antonín Řepík, který farmu získal v roce 1998 ve veřejné soutěži za vyvolávací cenu dva miliony tři sta tisíc korun. Dosud ale nemůže podnikat, neboť místo provozuschopného areálu převzal rozpadající se ruinu.

"Farmu jsem vyhrál v listopadu roku 1998, přičemž podle smlouvy uzavřené v prosinci mi měla být předána k 1. lednu 1999. Na to konto jsem měl já zaplatit první splátku. Pozemkový fond ale smlouvu nedodržel a nic mi nepředal. Proto jsem ani já nezaplatil. Privatizovanou odchovnu mi začali předávat až koncem ledna 1999, tehdy jsem ale vznesl námitku, neboť na farmě byl nájemce a ten dostal pozdě výpověď. Když jsem si měl konečně majetek převzít, ovšem až v květnu roku 2000, zjistil jsem, že jsou na farmě stroje a dobytek a navíc nebylo nic připraveno k předání," řekl včera Antonín Řepík.

K fyzickému převzetí majetku došlo teprve v květnu 2000. Antonín Řepík ovšem nebyl spokojen se stavem farmy. "Chyběly vnitřní rozvody vody a elektřiny, ve stájích zůstala podestýlka a hnůj, chyběla střecha z vlnitého eternitu na dvou stájích, vnitřní dveře, oplocení včetně vjezdových vrat, kovové zábrany ve stájích, okna v kancelářích a šatně," píše se v protokolu o předání odchovny. Předchozí nájemce se přitom tehdy vyjádřil v tom smyslu, že nemovitosti vrátil ve stavu, v jakém si je pronajal od původního majitele, statku Mašťov, s. p. Podle Řepíka byl v květnu 2000 majetek ovšem zdevastovaný a nepoužitelný. Farmu ale koupil v plném provozuschopném stavu a za tu byl ochoten zaplatit.

"Tento stav setrvává dodnes. Nemohu zde fungovat a místo mě tu úřadují akorát lišky. Každopádně jsem chtěl koupit pozemky, které jsou k farmě zapotřebí. Nic ale nemohu získat, neboť jsem dlužníkem. Toho však ze mě uměle udělal pozemkový fond, když nedodržel sám smlouvu a mě viní z toho samého," stěžuje si zemědělec. Podle jeho vlastního názoru za vším stojí lidé, kteří chtějí soukromí pro své podnikání. Farma Antonína Řepíka ale jejich záměry údajně narušuje. "Nyní se mi snaží vyhrožovat a dokonce mě přijeli ozbrojeni na farmu zastrašovat. Že prý koupili od pozemkového fondu pohledávku a teď jim mám vydat můj majetek. Takhle se o mě vyjadřovali i na Pozemkovém fondě v Chomutově. Pak to ovšem všechno popřeli," tvrdí Antonín Řepík.

Podle něj je důvod takového jednání zcela jednoduchý. Farma se nachází na velmi lukrativním místě, které by bylo vhodné pro honitbu. Tu údajně chtějí provozovat dokonce i bývalí ministerští úřední, kteří mají Antonína Řepíka terorizovat. "Odchovna je na hranici s vojenským prostorem Doupov. O tuto plochu se i nadále budou starat vojenské lesy. Znamená to, že do honitby bude stále přicházet zvěř z vojenského prostoru. Já se samozřejmě myslivosti věnovat nechci. Těm, kdo mají v plánu vydělávat, ale překážím. Osobně jsem navíc proti zkupování pozemků cizími subjekty. To není podpora venkova, ale jeho likvidace, neboť půda nebude využita místními lidmi a ti se neuživí a budou muset odejít. Proti tomu budu protestovat a upozorňovat na to. Již nyní bylo zkoupeno minimálně pět set hektarů půdy, se kterou jsem počítal. Nyní ji vlastní lidé, o kterých jsme ještě vloni v létě nevěděli," uzavřel Antonín Řepík.

Prostor k vyjádření k celé kauze dostalo také územní pracoviště Pozemkového fondu v Chomutově. Písemné dotazy jsme jeho vedení odeslali již minulé pondělí, s tím, že odpovědi budou postoupeny PF v Praze. Dosud jsme však neobdrželi žádné vyjádření. Stejně se zatím nepodařilo zkontaktovat další dotčené strany.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info