Zemědělci přišli o podíl v Madetě, a tak se soudí

Ministr zemědělství Jaroslav Palas nedokázal zemědělcům z jihu Čech na setkání ve Veselí nad Lužnicí uspokojivě odpovědět, proč více než třetinový státní podíl akcií mlékáren Madeta nezískali od Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) producenti mléka sdružení v Mlékařském a hospodářském družstvu Jih, ale Jihlavské mlékárny. "Ministr nevyargumentoval, proč fond nepočkal na rozhodnutí soudu," sdělil nám včera předseda představenstva mlékařského družstva a předseda Zemědělského družstva Pluhův Žďár Karel Bednář.

Mlékařské družstvo již mělo státní podíl akcií zpracovatele na dosah. Ještě za éry ministra zemědělství Jana Fencla v roce 2002 uzavřelo s PGRLF kupní smlouvu na balík 36,2 procenta akcií a od té doby se domáhá plnění. Posléze družstvo uložilo na účet fondu kupní cenu 82 miliony korun, ale fond peníze vrátil zpět. Vloni pak akcie získaly za 150 milionů korun Jihlavské mlékárny.

Tím se podle Bednáře posílila pozice zpracovatelů mléka na úkor zemědělců, a to především při vyjednávání ceny. Rozhodně to není krok, který by vedl dlouhodobě ke stabilizaci mlékařského sektoru. "Budeme se soudit dál a pokud neuspějeme, půjdeme i k mezinárodnímu soudu. Vláda sociální demokracie má ve svém programovém prohlášení podporu propojování prvovýrobců na zpracovatele, ale její slova se rozcházejí s činy," dodal nespokojený Bednář.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info