Nechme krávy dožít, navrhují veterináři

Okamžité vybíjení stovek krav kvůli BSE je podle veterinářů zbytečné. Lepší by bylo nechat krávy dožít a hospodářsky využít. Opatření šitá na míru českým velkochovům však nebude snadné v Bruselu prosadit, konstatovala minulý týden Komora veterinárních lékařů.

"Komora i veterinární správa navrhují prostřednictvím ministerstva hospodářské využití zvířat, která jsou vytypována k vybití. V EU jsme s tímto požadavkem zatím sami," informoval ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Josef Král. Opatření by prý spočívala v označení vytypovaných dojnic a jejich odděleného dožití a vydojení během produktivního věku. Zabránilo by se tak milionovým ztrátám chovatelů, neboť těm stát sice uhradí náklady na nucenou likvidaci krav, ale o zisk za mléko přijdou.

"Nynější opatření kvůli BSE jsou z pohledu farmáře nepřirozeně krutá. Pokud by se normy EU podařilo zmírnit, já osobně bych to bral všemi deseti," reagoval na zprávu Jiří Lacina, ředitel lomnické společnosti Zeos, která od loňského nálezu BSE v Syřenovské stáji musela obětovat skoro pět set krav. Jak dodal, prosadit změny na evropské úrovni nebude snadné, neboť za astronomické počty vybíjených vrstevnic nakažené krávy u nás mohou koncentrované velkochovy, které jsou v západní Evropě vzácností.

Státní veterinární správě se na podzim podařilo evropská opatření proti BSE prolomit tím, že v Bruselu vyjednala odložení popravy březích krav z pojizerských chovů, než se otelily.

"Nevynecháme jedinou příležitost, jak dopad na chovatele zmírnit. V úspěch na evropském poli nevěřím, ale chceme o to usilovat," doplnil Král.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info