Farmáři chtějí evropské dotace

Vstup České republiky do Evropské unie přinese zemědělcům v kraji větší podporu pro jejich podnikání. Budou moci žádat o dotace z evropských i národních fondů. Na druhou stranu zase budou muset plnit některé nové povinnosti a přizpůsobit se novým požadavkům a podmínkám. Právě s nimi se v současnosti seznamují tři stovky farmářů z Chrudimska. „Připravujeme farmáře, aby byli schopní využívat nové dotace, které jim kromě státu bude nyní nabízet i Evropská unie. Protože půjde o něco úplně jiného, chceme předejít šoku, který by mohl u nepřipravených zemědělců po našem vstupu do Unie nastat,“ uvedl vedoucí Zemědělské agentury Chrudim Josef Klimeš.

Štěstí přeje připraveným, ale řada dokumentů nové zemědělské legislativy, kterými se má poskytování dotací řídit a které si farmáři potřebují prostudovat, teprve čeká na své schválení v parlamentu. Farmáři se tak s nimi mohou seznamovat jen pomalu a postupně. Pomáhá jim v tom Chrudimská zemědělská agentura, která se snaží farmáře hospodařící v bývalém okrese Chrudim proškolit, aby mohli rychle reagovat na změnu dotačních podmínek.

Pokud totiž chtějí zemědělci o dotace žádat, musí splnit celou řadu administrativních podmínek spojených s registrací jejich podnikání, půdy a hospodářských zvířat. Asi největší změnou v dotačních podmínkách pro ně bude, že většinu peněz z dotací nebudou dostávat předem, jako tomu bylo doposud, ale až po splnění zadání, na které jim byla dotace přiznána. „Pro řadu zemědělců to bude asi tvrdé. Budou muset změnit hospodaření s penězi a bude je to tlačit k lepšímu obchodování se svou produkcí,“ řekl Klimeš. Zemědělcům z Chrudimska vadí, že osm týdnů před vstupem České republiky do Evropské unie nemají k dispozici všechny zákony a předpisy, podle kterých se budou dotace přidělovat. To jim prý znemožňuje plánovat své podnikání dopředu.

„Všech školení pořádaných v Chrudimi o evropské zemědělské politice se účastníme. Zatím nejsou k dispozici přesné podmínky, ale už je jasné, že nás čekají radikální změny. Čekáme na přesná zadání dotací, pak uvidíme, na co dosáhneme, a budeme se rozhodovat, na co budeme peníze žádat,“ řekl předseda Zemědělského družstva Rosice.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info