Díky ovcím se vracejí vzácné rostliny

Na téměř tři sta skotských a ruských ovcí narazí turisté letos v Krkonoších. Zvířata spásají plochy ve vyšších partiích hor. Díky tomu budou louky rozmanitější. Podobným způsobem již po staletí zemědělci ekologicky chovají skot na vysoko položených alpských pastvinách."Chceme se vrátit k původnímu hospodaření v krajině. Zamezíme tak hlavně rozšiřování monokulturních luk," vysvětlil tiskový mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Na neudržovaných stráních dominuje borůvčí a nálety dřevin. To se daří s pomocí stáda měnit. Ubývá plevele a na pastviny se vracejí vzácné byliny. "Již vloni a předloni bylo v Krkonoších menší stádo. Na místě této pastviny se objevila vedle jiných chráněných rostlin i krkonošská zvláštnost - zvonek český," řekl mluvčí parku.

Stádo téměř tří set ovcí přes léto spase na padesát hektarů luk. Již nyní mohou lidé vidět ovce a berany skotského plemene suffolk a ruského romanovka v okolí Lahrových bud.Vedle ochránců přírody, kteří si slibují návrat pastvin do původního stavu, příchod ovcí vítají i turisté. "Je to nádherný pohled. Radost z toho mají hlavně děti. Na ovce jsme se jeli podívat už vloni a našeho syna jsme od nich vůbec nemohli odtrhnout. Pokud to pomáhá přírodě, překvapuje mě, proč něco podobného už není i v ostatních horách," míní pražská turistka Marta Kolářová.

Na raritu upozorňuje turisty informační cedule, na níž si mohou přečíst zajímavosti o ovcích a jejich významu pro horské pastviny.S nápadem vyhnat stáda do hor přišel přes třemi lety chovatel Milan Procházka ze Lhůty u Vysokého Mýta. "Nejprve jsem to nabídl v Jeseníkách, kde jsem viděl velké naprosto neudržované louky. Nevyšlo to. Obratem se mi ale ozvaly Krkonoše a Beskydy, kam jsme na loňské a předloňské léto stáda odvezli. Letos budou ovce pouze v Krkonoších," vysvětlil Procházka. Zemědělec vybral skotské a ruské ovce, protože jsou zvyklé na tvrdší životní podmínky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info