V Austrálii bude banánová elektrárna

Australští odborníci vyrobili generátor poháněný rozkládajícími se banány. Do budoucna přitom plánují postavit celou elektrárnu na tento nezvyklý pohon. Značná část každoroční úrody banánů v Austrálii se vyhazuje, protože ovoce je buď příliš pomačkané nebo malé. Zástupci Sdružení australských pěstitelů banánů proto oslovili Billa Clarkea z univerzity v Queenslandu ve snaze nalézt komerční využití pro hromady banánového odpadu. Vědci se pro ovocný odpad podařilo nalézt uplatnění.

"Napadlo mě, že banány, dostupné v Queenslandu v hojném množství, by se mohly stát zdrojem obnovitelné energie," řekl Clarke.

Asi třetina celkové roční úrody banánů v Queenslandu - asi 20 000 tun - se vůbec nedostane do obchodů. Velké množství banánů bez povšimnutí pěstitelů shnije. "Promrhává se tak potenciálně užitečný zdroj energie," vysvětlil Clarke.

Při laboratorním pokusu nechal vědec banány rozkládat v uzavřených kádích a vznikající metan použil k pohonu elektrické turbíny. Nyní plánuje postavit elektrárnu na banánový pohon, která by dodávala energii až pro pětapadesát domácností.

Jeho objev má však jeden háček: "Je potřeba velkého množství banánů k výrobě jen nepatrného množství energie," přiznává australský odborník.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info