Informace z Komoditní burzy Praha

Informace z burzovního týdne:

11.10.2004

Nákupy, nákupy a zase nákupy... Během posledních burzovních dní se již pomalu stává tradicí, že obchodníci se zemědělskými komoditami chtějí koupit vše co na centrálním trhu KBP koupit lze. Začátek nového burzovního týdne není výjimkou. Ve všech zemědělských sekcích vládly kupní pokyny. Celkový finanční objem poptávaných komodit činil více jak 75,5 mil. CZK. Ovšem ani totální přetlak poptávky neměl vliv na pohyb cen obchodovaných komodit. Všechny si udržely své hodnoty z předešlého burzovního dne. Obchodníci s dřívím se dnes vybrali oddechový čas a zřejmě se připravují na středeční burzovní den.

13.10.2004

Středeční burzovní den se již stává tradiční doménou obchodníků s dřívím. Zatímco začátek burzovního týdne ovládli zemědělské komodity, jeho závěr pro změnu zajišťují dřevaři. Ti se dnes postarali o burzovní den plný výrazných cenových změn. Většina dřevařských komodit dnes překonala svá dosavadní maxima i minima. Celkově se v průběhu burzovního dne nabízelo a poptávalo dříví ve finančním objemu více jak 132 mil CZK. Celková poptávka po dřevařských komoditách přesáhla téměř čtyřikrát nabídku.

Shrnutí burzovního týdne Nabídka a poptávka po komoditách obchodovaných na centrálním trhu KBP přesáhla ve 42. burzovním týdnu částku přes 204,9 mil. CZK. Největšího finančního objemu dosáhla sekce „Dříví a dřevní hmota“, ve které byly podány pokyny více než za 132,3 mil. CZK. Nejmenší hodnotu představovaly ve výši 7,8 mil. CZK pokyny v sekci „Krmiva“.

V tomto týdnu byl zaznamenán více jak šestinásobný převis poptávky nad nabídkou.

Celkem bylo kotováno 27 komodit z celkového počtu 37 možných.

KRMIVA

Komodita sojový šrot stagnuje a tak tento burzovní týden uzavírá na závěrečné hodnotě 7 800,00 Kč/t pro nejbližší týden dodání. Podány byly jen kupní pokyny a to na nejbližší čtyři vypsané série týdne dodání.

PRODUKTY ROSTLINNÉ VÝROBY

Komodita pšenice krmná za totálního převisu kupních pokynů zůstává na poslední závěrečné hodnotě, která představuje pro nejbližší týden dodání 2 800,00 Kč/t. Pokyny byly podány na nejbližší čtyři vypsané série týdne dodání.

Obdobně se vyvíjel i zájem obchodníků o komoditu pšenice potravinářská. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší čtyři vypsané série týdne dodání. Její závěrečná hodnota stagnuje pro nejbližší týden dodání na hodnotě 3 400,00 Kč/t.

Komodita semeno řepky za totálního převisu kupních pokynů uzavírá tento burzovní týden na závěrečné hodnotě 5 800,00 Kč/t pro nejbližší týden dodání. Kotace proběhly na nejbližší čtyři vypsané série týdne dodání.

PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY

Komodita mladí býci – blok ke konci burzovního týdne posílila o 2,30% a pokračuje tak ve zvyšování ceny a na nové hodnotě dosaženého maxima letošního roku za absence pokynů uzavírá tento burzovní týden na závěrečné hodnotě 43,00 Kč/kg pro nejbližší týden dodání.

Komodita mladí býci – standard zaznamenala také absenci pokynů a uzavírá na nezměněné poslední hodnotě 44,00 Kč/kg pro nejbližší sérii týdne dodání.

Komodita krávy – blok uzavírá za absence pokynů tento burzovní týden na závěrečné hodnotě 28,50 Kč/kg pro nejbližší sérii týdne dodání.

Totální převis kupních pokynů byl zaznamenán u komodity krávy – standard a v tomto burzovním týdnu uzavírá na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání na 32,00 Kč/kg. Pokyny byly podány na nejbližší čtyři vypsané série týdne dodání.

Komodita živá prasata – blok za nezájmu obchodníků uzavřela tento burzovní týden na o 1,28% posílené závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání na 39,50 Kč/kg, která tak přestavuje letošní nové cenové maximum.

Komodita živá prasata – standard zaznamenala také jenom kupní pokyny a její závěrečná hodnota pro nejbližší sérii týdne dodání zůstala na 40,00 Kč/kg. Atakem čtyřicetikorunové hranice tak tato komodita vytváří zatím nejvyšší cenu v historii obchodování na centrálním trhu KBP. Kotace proběhla na nejbližší čtyři vypsané série týdne dodání.

DŘÍVÍ A DŘEVNÍ HMOTA

Totální převis kupních pokynů u komodity buková kulatina – standard v tomto burzovním týdnu a zvýšení ceny o 3,33% znamenají, že uzavírala burzovní týden na úrovni závěrečné hodnoty pro nejbližší týden dodání 1.860,00 Kč/m3. Pokyny byly podány na nejbližší dvě série týdne dodání.

Komodita buková kulatina – výběr uzavírá za totální převahy kupních pokynů tento burzovní týden na o 6,22% posílené hodnotě pro nejbližší týden dodání na 2.390,00 Kč/m3. Tato hodnota představuje zatím její letošní maximum. Pokyny byly podány na nejbližší dvě sérii týdne dodání.

Komodita buková vláknina – tuzemsko za nezájmu obchodníků pokračuje ve stagnaci na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání 700,00 Kč/m3, takže uzavírá burzovní týden opět na registrovaném minimu.

Komodita borová kulatina – standard uzavírá tento burzovní týden na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání posílené o 0,74%, na 1.370,00 Kč/m3. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

Komodita borová vláknina - standard uzavírá tento burzovní týden na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání oslabené o 4,43% na 1.640,00 Kč/AT. Jenom prodejní pokyny byly podány na nejbližší dvě vypsané série týdne dodání.

Komodita březová vláknina – tuzemsko zaznamenala absenci pokynů a její závěrečná hodnota pro nejbližší týden dodání činí 480.00 Kč/AT.

Posílení ceny o 1,61% zaznamenala komodita dubová kulatina – standard, a to znamená, že její závěrečná hodnota pro nejbližší týden dodání představuje nové letošní maximum na hodnotě 2.520,00 Kč/m3. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší dvě vypsané série týdne dodání.

U komodity dubová kulatina – výběr byla zaznamenán totální převis kupních pokynů a cena nadále setrvává na závěrečné hodnotě 5.000,00 Kč/m3 pro nejbližší týden dodání. Pokyny byly podány na nejbližší vypsané dvě série týdne dodání.

Komodita dřevovina – standard v tomto burzovním týdnu za absence pokynů uzavírá na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání 1.050,00 Kč/m3.

I komodita dřevovina – výběr cenově stagnuje a uzavírá na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání 1.230,00 Kč/m3.

Komodita modřínová kulatina – standard uzavírá tento burzovní týden na o 0,76% oslabené závěrečné hodnotě 2.250,00 Kč/m3 pro nejbližší týden dodání. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší dvě vypsané série týdne dodání.

Komodita průmyslové dříví listnaté – akát. Tento týden uzavírá na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání oslabené o 8,57% na 640,00 Kč/m3, což znamená nejnižší letošní dosaženou hodnotu. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

Obdobně byl zaznamenán vývoj u komodity průmyslové dříví listnaté – buk, která tento burzovní týden oslabila o 7,69% a zakončila na letošní nejnižší závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání na 840,00 Kč/m3. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

Komodita průmyslové dříví listnaté – dub uzavírá na letošní nejnižší dosažené závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání na 640,00Kč/m3. Toto oslabení představuje 8,57%. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

Stejně tak i komodita průmyslové dříví listnaté – habr v tomto burzovním týdnu uzavírá na o 8,33% oslabené závěrečné hodnotě na 770,00 Kč/m3 pro nejbližší týden dodání. Tato hodnota také představuje letošní registrované minimum. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

Komodita smrková kulatina – standard A uzavírá na o 0,15% posílené závěrečné hodnotě 871,90 Kč/m3 pro nejbližší týden dodání. Tato hodnota představuje letošní dosažené maximum. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší dvě vypsané série týdne dodání.

Obdobně i komodita smrková kulatina – standard B tento burzovní týden uzavírá na nové o 1,47% posílené hodnotě 2 069,30 Kč/m3 pro nejbližší týden dodání. Také tato hodnota představuje letošní dosažené maximum. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší dvě vypsané série týdne dodání.

Stagnace ceny u komodity slabá smrková kulatina – agregát představuje, že tento burzovní týden uzavírá na závěrečné hodnotě 1.350,00 Kč/m3 pro nejbližší týden dodání. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

Komodita smrková vláknina – standard A uzavírá tento burzovní týden na 1.680,00 Kč/AT pro nejbližší týden dodání. Jenom prodejní pokyny byly podány na nejbližší dvě vypsané série týdne dodání.

Komodita smrková vláknina – standard B uzavřela burzovní týden na o 3,17% oslabené závěrečné hodnotě 1.680,00 Kč/AT pro nejbližší týden dodání. Jenom prodejní pokyny byly podány na nejbližší dvě vypsané série týdne dodání.

Komodita tyče jehličnaté uzavírá za absence pokynů na nezměněné závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání 1.406,00 Kč/AT.

Komodita vláknina jehličnatá zaznamenala absenci pokynů. Tato komodita uzavírá na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání 1.406,00 Kč/AT.

Komodita vláknina listnatá měkká uzavírá na o 1,20% oslabené závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání 1.150,00 Kč/AT. Jenom pokyny nabídky byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

Komodita vláknina listnatá tvrdá uzavírá tento burzovní týden na o 0,52% posílené závěrečné hodnotě 1.170,00 Kč/AT pro nejbližší týden dodání. Jenom pokyny nabídky byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

JATEČNĚ OPRACOVANÁ TĚLA

Totální převis kupních pokynů u komodity buková kulatina – standard v tomto burzovním týdnu a zvýšení ceny o 3,33% znamenají, že uzavírala burzovní týden na úrovni závěrečné hodnoty pro nejbližší týden dodání 1.860,00 Kč/m3. Pokyny byly podány na nejbližší dvě série týdne dodání.

Komodita buková kulatina – výběr uzavírá za totální převahy kupních pokynů tento burzovní týden na o 6,22% posílené hodnotě pro nejbližší týden dodání na 2.390,00 Kč/m3. Tato hodnota představuje zatím její letošní maximum. Pokyny byly podány na nejbližší dvě sérii týdne dodání.

Komodita buková vláknina – tuzemsko za nezájmu obchodníků pokračuje ve stagnaci na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání 700,00 Kč/m3, takže uzavírá burzovní týden opět na registrovaném minimu.

Komodita borová kulatina – standard uzavírá tento burzovní týden na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání posílené o 0,74%, na 1.370,00 Kč/m3. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

Komodita borová vláknina - standard uzavírá tento burzovní týden na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání oslabené o 4,43% na 1.640,00 Kč/AT. Jenom prodejní pokyny byly podány na nejbližší dvě vypsané série týdne dodání.

Komodita březová vláknina – tuzemsko zaznamenala absenci pokynů a její závěrečná hodnota pro nejbližší týden dodání činí 480.00 Kč/AT.

Posílení ceny o 1,61% zaznamenala komodita dubová kulatina – standard, a to znamená, že její závěrečná hodnota pro nejbližší týden dodání představuje nové letošní maximum na hodnotě 2.520,00 Kč/m3. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší dvě vypsané série týdne dodání.

U komodity dubová kulatina – výběr byla zaznamenán totální převis kupních pokynů a cena nadále setrvává na závěrečné hodnotě 5.000,00 Kč/m3 pro nejbližší týden dodání. Pokyny byly podány na nejbližší vypsané dvě série týdne dodání.

Komodita dřevovina – standard v tomto burzovním týdnu za absence pokynů uzavírá na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání 1.050,00 Kč/m3.

I komodita dřevovina – výběr cenově stagnuje a uzavírá na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání 1.230,00 Kč/m3.

Komodita modřínová kulatina – standard uzavírá tento burzovní týden na o 0,76% oslabené závěrečné hodnotě 2.250,00 Kč/m3 pro nejbližší týden dodání. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší dvě vypsané série týdne dodání.

Komodita průmyslové dříví listnaté – akát. Tento týden uzavírá na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání oslabené o 8,57% na 640,00 Kč/m3, což znamená nejnižší letošní dosaženou hodnotu. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

Obdobně byl zaznamenán vývoj u komodity průmyslové dříví listnaté – buk, která tento burzovní týden oslabila o 7,69% a zakončila na letošní nejnižší závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání na 840,00 Kč/m3. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

Komodita průmyslové dříví listnaté – dub uzavírá na letošní nejnižší dosažené závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání na 640,00Kč/m3. Toto oslabení představuje 8,57%. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

Stejně tak i komodita průmyslové dříví listnaté – habr v tomto burzovním týdnu uzavírá na o 8,33% oslabené závěrečné hodnotě na 770,00 Kč/m3 pro nejbližší týden dodání. Tato hodnota také představuje letošní registrované minimum. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

Komodita smrková kulatina – standard A uzavírá na o 0,15% posílené závěrečné hodnotě 871,90 Kč/m3 pro nejbližší týden dodání. Tato hodnota představuje letošní dosažené maximum. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší dvě vypsané série týdne dodání.

Obdobně i komodita smrková kulatina – standard B tento burzovní týden uzavírá na nové o 1,47% posílené hodnotě 2 069,30 Kč/m3 pro nejbližší týden dodání. Také tato hodnota představuje letošní dosažené maximum. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší dvě vypsané série týdne dodání.

Stagnace ceny u komodity slabá smrková kulatina – agregát představuje, že tento burzovní týden uzavírá na závěrečné hodnotě 1.350,00 Kč/m3 pro nejbližší týden dodání. Jenom kupní pokyny byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

Komodita smrková vláknina – standard A uzavírá tento burzovní týden na 1.680,00 Kč/AT pro nejbližší týden dodání. Jenom prodejní pokyny byly podány na nejbližší dvě vypsané série týdne dodání.

Komodita smrková vláknina – standard B uzavřela burzovní týden na o 3,17% oslabené závěrečné hodnotě 1.680,00 Kč/AT pro nejbližší týden dodání. Jenom prodejní pokyny byly podány na nejbližší dvě vypsané série týdne dodání.

Komodita tyče jehličnaté uzavírá za absence pokynů na nezměněné závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání 1.406,00 Kč/AT.

Komodita vláknina jehličnatá zaznamenala absenci pokynů. Tato komodita uzavírá na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání 1.406,00 Kč/AT.

Komodita vláknina listnatá měkká uzavírá na o 1,20% oslabené závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání 1.150,00 Kč/AT. Jenom pokyny nabídky byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

Komodita vláknina listnatá tvrdá uzavírá tento burzovní týden na o 0,52% posílené závěrečné hodnotě 1.170,00 Kč/AT pro nejbližší týden dodání. Jenom pokyny nabídky byly podány na nejbližší sérii týdne dodání.

JATEČNĚ OPRACOVANÁ TĚLA

Komodita hovězí čtvrtě – kompenzované býk zaznamenala v tomto burzovním týdnu stagnaci ceny na svém novém měsíční maximu a tak v tomto burzovním týdnu za totálního převisu kupních pokynů uzavírá na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání na 78,00 Kč/kg. Pokyny byly podány na nejbližší vypsanou sérii týdne dodání.

Komodita vepřové půlky za totálního převisu kupních pokynů uzavírá tento burzovní týden na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání 51,00 Kč/kg. Pokyny byly podány na nejbližší vypsanou sérii týdne dodání.

Obdobně i komodita vepřové půlky-EURO za totálního převisu kupních pokynů uzavírá tento burzovní týden na závěrečné hodnotě pro nejbližší týden dodání na 57,00 Kč/kg. Kotovány byly nejbližší vypsané série týdne dodání.

Podrobné informace o stavu nabídky a poptávky na dané komodity a jednotlivé týdny dodání naleznete na www.kbp.cz v sekci „Komodity“. Oficiální kurzovní lístek je umístěn v sekci „Kurzovní lístek“. Grafy vývoje cen jednotlivých komodit jsou k dispozici v sekci „Informace“ – „Grafy“.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info