Mráz spálil miliony korun

Milionové škody hlásí ovocnáři po mrazech, které udeřily na začátku měsíce. Nyní své škody spočítali, úroda třešní je na některých plochách nenávratně zničena i z devadesáti procent. "Celkové škody odhaduji zhruba na sedm milionů korun. V posledních čtyřech letech je to pro nás už čtvrtá pohroma," popsal ovocnář ZD Liběšice František Kratochvíl. Tři roky po sobě potloukly Liběšickým úrodu kroupy, nyní ji spálil mráz. Nejinak je na tom ploskovická ovocnářka Jiřina Poblová.

"K nejvíce poničeným odrůdám jablek patří Jonagold či Idared," popsala Jiřina Poblová. Škody si netroufla finančně vyjádřit. "Proti mrazu se nedá pojistit, takže nám nikdo nic nedá," konstatovala.

Mrazy ničily ovoce i pod Hazmburkem. Tam škody jen na třešních spočítali na zhruba 1,7 milionu korun. Poškozena je i úroda jablek či meruněk. "Oproti loňsku, kdy úroda například třešní byla slušná, nás čeká letos propad," zhodnotil předseda ZD Klapý Otakar Šašek.

Vše přitom letos nasvědčovalo, že letošní úroda bude bohatá. Příroda po zimě dohnala vláhový deficit z posledních dvou let, díky chladnému počasí byl i omezen výskyt škůdců. V Klapém mají poškozeno 70 procent meruněk, třicet procent jablek a devadesát procent třešní. Liběšické družstvo má poničeno padesát procent hrušek, sedmdesát procent meruněk a šedesát procent jablek. V Ploskovicích zaznamenali až čtyřicetiprocentní poškození hrušek a až šedesátiprocentní poškození jablek. Mrazy udeřily v regionu na přelomu dubna a května.

PETR WEIKERT

ŠKODY

ZD Liběšice: Hrušky 50%, Meruňky 70%, Jablka 60%

ZD Klapý: Třešně 90%, Jablka 30%, Meruňky 70%

Ovocnářství Poblová-Petrásek Ploskovice: Hrušky 40%, Jablka 60%

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info