Těžba dřeva kolabuje, ceny půjdou nahoru

Lesnické i dřevařské firmy propustí stovky lidí a začnou vyčíslovat stamilionové ztráty. V polovině všech lesů se totiž přestává od počátku roku těžit.Výpadek potrvá nejméně do konce února a promítne se i do zdražení dřeva. Odborníci zatím nechtějí odhadovat, jak moc. Kolaps způsobil státní podnik Lesy ČR. Zrušil s koncem roku 2006 smlouvy, podle nichž na zakázku pro lesy pracovaly soukromé firmy. Ale zatím není schopen uzavřít s nimi smlouvy nové. "Vyhlásili jsme už výsledky nových výběrů. Ale musíme počítat nejméně s měsícem a půl na vyřízení námitek, jichž očekáváme celou řadu. Podle nových smluv by firmy mohly začít pracovat snad od konce února. Mohou nastat i další komplikace, které podpis smluv ještě zpozdí," říká ředitel Lesů František Koníček.

Řada firem z oboru na odstávku finančně doplatí. Třeba rakouská firma Stora Enso, jež v Česku provozuje největší pily, čeká ztrátu v řádu stamilionů. "Náš krizový plán počítá na počátek roku s výpadkem až poloviny dřeva, které potřebujeme. Museli bychom přitom platit i penále některým odběratelům, s nimiž už máme uzavřené kontrakty," říká finanční manažer firmy František Vomočil. "Roční obrat firmy je kolem šesti miliard korun. Kdyby na čtvrt roku vypadla polovina dodávek, můžete si spočítat dopad na naši ekonomiku sami," dodává. Podnikatelé připomínají, že ještě hůře mohou být postiženy i papírny. Ty volají po větších dodávkách dřeva i za normálních podmínek, kdy není těžba ohrožena.

Státní podnik hledá cesty, jak nedostatek dřeva zmírnit. Podle Koníčka se nabízejí tři možnosti. Jednak Lesy už loni v předtuše potíží vytěžily asi deset procent dřeva navíc, a tyto zásoby postupně uvolní. Jednak se budou část dřeva snažit těžit i vlastními silami. A konečně jsou připraveny zadávat v období ledna až března krátkodobé zakázky firmám bez standardního výběrového řízení. "Naši právníci říkají, že to možné je," tvrdí Koníček.Jenže některé firmy už proti tomuto "rozdávání zakázek" předem protestují. Lesy o postupu definitivně rozhodnou 5. ledna.

Krize samozřejmě postihuje nejen zpracovatele dřeva, ale i jejich dodavatele, soukromé lesnické firmy. "Nejen, že jsme přestali těžit, ale nemůžeme třeba ani prohrnovat lesní cesty, aby se pracovníci k už vytěženému dřevu dostali," popisuje Miloš Balák, šéf soukromé firmy České lesy z Hluboké nad Vltavou. "Musíme přitom platit lidi, i když nemají práci. Měsíčně tak ztratíme až dva miliony korun," dodává. O místa se podle něj musí nyní obávat asi pět tisíc lidí v oboru.

Největší lesnická firma CE Wood už několik stovek lidí propustila. "Další stovky je bohužel budou následovat. Dlouhodobě upozorňujeme na naprostou neschopnost státního podniku udělat pořádné smlouvy. Teď na to začínáme doplácet všichni," tvrdí ředitel společnosti Ivan Doubrava. Odsouvání podpisu nových smluv se pochopitelně nelíbí ani firmě Less&Forest, která ve výběrovém řízení uspěla výrazně nejlépe. "Sice nás to nepoloží, protože děláme i pro jiné vlastníky lesů, než je stát. Máme také zakázky na Slovensku, v Německu nebo ve Francii. Ale hospodaření firmy se to samozřejmě dotkne," říká majitel firmy Jan Mičánek.

Potíž se smlouvami státních Lesů ovšem nespočívá jen v tom, že se teď musí čekat několik týdnů na splnění formální lhůty pro jejich podpis. Celá kauza se táhne už tři roky. Nejprve totiž Lesy vypsaly v letech 2004 a 2005 tendry na pětileté smlouvy, aniž se držely zákona o zadávání veřejných zakázek. Proto tendry, i na doporučení Bruselu, zrušil antimonopolní úřad. Na podzim vypsaly tendry nové. Tento postup však rozhořčil desítky firem, jež pro Lesy pracují. Část z nich proto, že na původních smlouvách trvaly. Další skupina podnikatelů naopak protestuje proti tomu, že nové tendry nebyly vypsány mnohem dřív.

Teď jsou nespokojeni všichni. A do věci ještě může stále promluvit i antimonopolní úřad. Jednak mu Krajský soud v Brně nařídil, aby o neplatnosti starých tendrů rozhodl znovu. Podle soudu se totiž úřad dopustil procesních chyb. A za druhé antimonopolní úřad musí nyní rozhodnout také o tom, zda jsou v pořádku nové tendry. Šéf úřadu Martin Pecina ubezpečuje, že bude pracovat co nejrychleji.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info