Nová pivní profese: Pivistr?

Pivník, pivistr či po vzoru vína pivní someliér - tak nějak se možná v budoucnu bude nazývat rodící se nová specializace v gastronomii - odborník v podávání piva. Ten by měl znát základní typy piv a odlišnosti jejich výroby, zvládat kulturu servírování a také hledat a doporučovat nejvhodnější kombinace pokrmů a různých druhů pěnivého nápoje. Nabídka na domácím trhu je totiž stále širší, aktuálně prý přes 300 moků různých značek, široké škály stupňovitosti i různých výrobních postupů. Přispívá k tomu souboj malých pivovarů s velkými i boom minipivovarů, které sázejí výhradně na speciály.

Navíc Češi, ačkoli se stále drží hlavně klasické desítky a dvanáctky, jsou stále zcestovalejší a světa znalejší a mají peníze i chuť zkoušet nové věci. "Jsme svědky vstupu piva do vysoké gastronomie, jednak jako suroviny pro přípravu pokrmů, jednak jako vysoce kulturního nápoje, který si zaslouží, aby kolem něj byla podobně vysoká kultura jako u vína," uvedl Aleš Dočkal z Pivovarského domu v Praze.

Pivo místo kávy

Kromě znalostí o pivu a správném servírování včetně výběru skla jde zejména o vhodné kombinace piv s jídlem. Například bylinná piva jsou výborná jako aperitiv. Bílé pšeničné pivo jde dobře k polévkám, lehčím předkrmům, salátům a rybám a světlá výčepní piva a ležáky plzeňského typu jsou neodmyslitelným doplňkem české kuchyně, uvedl Dočkal.

Pivo kávové může podle něj skvěle nahradit pravou kávu jako tečka na závěr menu a sklenka pivního sektu je prý ideálním nápojem na přivítanou, slavnostním přípitkem, stejně jako důstojným nápojem k dezertu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info