Biomed z Kuby obsahoval včelí mor

Med se zárodky moru včelích plodů může zlikvidovat celé včelstvo.

Med z květů divoce rostoucích rostlin z Kuby, který začátkem dubna uvedl na český trh obchodní řetězec Plus v řadě výrobků s logem BioBio, obsahoval zárodky moru včelích plodů. Paenibacillus larvae, který představuje potenciální ohrožení pro včelstva v ČR, potvrdil laboratorní rozbor Výzkumného ústavu včelařského.

Řetězec Plus stáhl kubánský biomed z prodeje. BioBio med se aktuálně neprodává, byl stažen z prodeje a v nabídce se objeví až bude obchodní řetězec schopen vyloučit přítomnost původce infekce.

Odborníci z Výzkumného ústavu včelařského uvedli, že med se zárodky moru včelích plodů může zlikvidovat celé včelstvo. Jestliže jedna jediná včela v kontejneru najde nevymytou sklenici od takového medu a ochutná ho, nakazí se. Nemusí se od ní sice nakazit celý úl, záleží na odolnosti včelstva, ovšem riziko, že se tak stane, je velké (vedoucí oddělení výzkumu Výzkumného ústavu včelařského Dalibor Titěra).

Pokud spotřebitelé už biomed z Plusu mají, měli by po spotřebování sklenici pořádně vymýt a zamezit, aby se k medu dostaly včely.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info