Krav ve všech regionech s výjimkou Zlínského kraje v prvním pololetí ubylo

Nejlepší dojnice jsou z Moravskoslezského kraje.

Průměrná denní dojivost v regionu dosáhla v prvním letošním pololetí 19,8 litru mléka na krávu, což je nejvíce ze všech krajů v republice. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Za celou ČR činila denní dojivost krav přibližně 18 litrů mléka.

Nejméně mléka měly podle ČSÚ letos krávy v Karlovarském kraji. Průměrná dojivost na krávu za pololetí v Moravskoslezském kraji představovala 3585 litrů a meziročně se zvýšila o 4,1 procenta. Před rokem nadojily tyto krávy v průměru 19 litrů mléka denně.

Zemědělské družstvo Hraničář se sídlem v Loděnicích na Opavsku chová 600 krav bez pastvin, a přesto vykazuje nejlepší užitkovost v okrese. Denně se pohybuje dodávka 26 až 27 litrů na krávu a den.

Krav ve všech regionech s výjimkou Zlínského kraje v ČR v prvním pololetí ubylo. V moravskoslezských kravínech se jich ke konci pololetí vyskytovalo 35.682, což je o 1790 krav méně než ve stejném období loni. Produkce mléka tak v kraji klesla meziročně o dvě procenta na 85.489 litrů.

V celé ČR farmáři kvůli tříprocentnímu meziročnímu úbytku chovali 564.073 krav. Výroba mléka v ČR klesla v prvním pololetí o šest desetin procenta na 1,348 milionu litrů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info