Myši se nebojí koček, pokud nevědí, že jejich pach znamená nebezpečí

Čich je u zvířat jedním z nejdůležitějších smyslů a pomáhá jim rozpoznat nebezpečí. Japonští vědci však zjistili, že tuto schopnost lze snadno „vypnout“ eliminací určitých čichových receptorů v mozku.

Jak uvedla agentura Reuters, vědci z katedry biofyziky a biochemie Tokijské univerzity provedli experiment, v jehož rámci identifikovali a odstranili určité receptory v čichovém centru myšího mozku.

Výsledek byl pozoruhodný – získali skupinu nebojácných malých hlodavců. Tyto myšky se přestaly bát koček, beze strachu jim očichávaly uši, olizovaly je a zkoušely si s nimi hrát. Hitoshi Sakano, jeden z autorů experimentu, demonstroval tyto skutečnost na fotografiích a prohlásil: „Tyto myši se cítí v přítomnosti kočky velmi dobře. Hrají si s ní.“ Uvedl však, že před filmováním takového kontaktu museli vždy šelmičku dobře nakrmit.

Japonští vědci prostřednictvím tohoto experimentu jako první rozluštili mechanismus, jakým se pach v čichovém centru převádí na strachový vjem. Sakano vysvětlil, že u savců existují dva čichové okruhy. Jeden je vrozený a druhý se získává učením.

Vědci proto vytvořili dvě skupiny myší – u jedné eliminovali receptory, které umožňují rozlišovat pachy, u druhé omezili schopnost čichu jako takového. Pak je nechali čichat k moči dravců, například lišek nebo sněžných leopardů.

První skupina myší projevovala o pach této moči intenzivní zájem, ale nedokázala rozpoznat, že je signálem nebezpečí.

Myši z druhé skupiny měly ve srovnání s první skupinou velmi špatný čich, jakmile však rozpoznaly pach liščí moči, ztuhly a začaly předstírat smrt.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info