Bioveta vyvinula vakcínu proti borelióze

Společnost Bioveta z Ivanovic na Hané dokončila základní vývoj humánní vakcíny proti lymeské borelióze. Jak sdělil Ekonomu ředitel firmy Libor Bittner, vakcína již prochází zkouškami v Česku a v Německu. Vývoj, na kterém se podílela Lékařská fakulta Palackého univerzity v Olomouci, trval pět let. Budou-li testy úspěšné, mohlo by Biovetě patřit světové prvenství. Společnost už proti borelióze vyrábí vakcínu pro psy pod označením Biocan B.

»Výsledky testů očekáváme do konce července,« prohlásil Bittner. Pokud první zkoušky dopadnou dobře, začne Bioveta hledat zahraničního strategického partnera. Nutný několikaletý proces – preklinické a klinické zkoušky, schválení a registrace, příprava výroby apod. – by byl pro samotnou Biovetu příliš složitý a drahý.

Borelióza je infekční onemocnění přenášené klíšťaty. Odhaduje se, že v Česku činí promořenost populace klíšťat 5 až 10 %, přičemž místy může být i výrazně vyšší. Preventivní očkování lidí proti té formě boreliózy, která se vyskytuje v Evropě a Asii, zatím neexistuje.

Více informací přinese týdeník Ekonom, který vychází ve čtvrtek 24. 1. 2008

Petr Korbel, týdeník Ekonom

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info