Z evidence se ztrácí mléko, mlékaři chtějí vědět kam

Z tuzemské evidence, kterou po svých členských zemích vyžaduje Evropská unie, zmizelo více než 100 milionů litrů mléka. Zjistil to Českomoravský svaz mlékárenský, informoval dnes server iHNed. Problém může skončit pokutou od Evropské komise, protože výroba mléka je omezena kvótami. Svaz na problém počátkem loňského prosince upozornil ministerstvo zemědělství. "Zjistili jsme, že v zemi se podle dostupných údajů vyrábí mnohem více mléka, než zpracují mlékárny, nebo jde na vývoz. Nikdo neví, kam se ztrácí," řekl serveru předseda Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.

Například za loňské první pololetí svaz vyčíslil "ztrátu" na 36 milionů litrů mléka. "Je to jen ukázka za určité období. Nesrovnalosti se opakují každý měsíc už nejméně od poloviny roku 2006," upozornil Němec.

Ministerstvo zdroj nesrovnalostí hledá. "Na věci pracujeme, ale prosíme o trpělivost. Někde je chyba, ale nevíme kde," řekl serveru Miloš Lukášek z ministerstva zemědělství.

Neoficiálně má většina zpracovatelů jasno, s mlékem v rozporu s předpisy obchodují překupníci, píše iHNed. Zprostředkovatelé obcházejí kvóty a mléko mohou vyvážet do zahraničí. Při současném růstu cen je o ně prý zájem především v Německu.

Mezi mlékárnami podle serveru převládá názor, že ministerstvo z obav před možnými sankcemi Bruselu problém schválně neřeší. "Chtějí to zamést pod koberec," uvedl podnikatel, který nechtěl být jmenován, aby neměl potíže se státními úředníky. "Doufáme, že je to třeba jen chyba v evidenci. Ani nechci domýšlet, že tak někdo obchází kvóty nebo dokonce placení daní," řekl serveru prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Česká republika vyprodukovala více mléka, než jí povolují evropské kvóty, například v roce 2005. Za přebytek téměř 17.000 tun mléka muselo Česko Bruselu zaplatit 5,13 milionu eur (podle tehdejšího kurzu téměř 150 milionů korun).

Autor: ČTK; převzato z www.financninoviny.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info