O české brambory prý nikdo nestojí

Zemědělci nemohou prý konkurovat levnějším dovozcům, a proto pěstují brambory už jen pro vlastní potřebu.

Rok od roku snižují zemědělci na Klatovsku plochy pro výsadbou brambor, za což mohou zahraniční dovozci, kteří na náš trh dodávají brambory za bezkonkurenčně nízké ceny. Přitom Klatovsko bývalo významnou bramborářskou oblastí. Spotřebitelé však musí sáhnout opět hlouběji do svých peněženek.

„Brambory patří mezi komodity pěstitelsky mimořádně náročné, ale i ekonomicky velmi nákladné. Z pohledu rentability se propadají na jednu z posledních příček mezi pěstovanými plodinami,“ říká ředitelka Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová.

Na Klatovsku bylo v letošním roce vysázeno 600 ha brambor, z toho 200 ha byly brambory konzumní (největší pěstitel ZD Měčín), 150 ha brambory sadbové (největší pěstitel Vesa Velhartice) a 250 ha brambor průmyslových, které se používají na škrob (největším pěstitelem je Agrospol Malý Bor, který pěstuje brambory na zhruba 120 ha). Jedním z důvodů, proč obliba pěstování brambor na našem okrese klesá, je nestálá farmářská cena.

Výkyvy v cenách

„Každoročně jsou značné výkyvy v cenách. V letošním roce se farmářská cena brambor pohybuje kolem 5 – 6Kč za kilogram, přitom v roce 2007 byla cena 3 – 4 Kč, v roce 2004 plných 7 Kč a v roce 2005 2 Kč za kilogram,“ dodala Jandová.

„Bývaly doby, kdy jsme v Měčíně pěstovali brambory až na 250 ha. Ty jsme potřebovali pro výrobu bramborových lupínků. Lupínkovnu jsme ale pronajali soukromé společnosti a jí teď smluvně dodáváme brambory. V Měčíně v současné době pěstujeme 125 ha brambor. Jejich pěstování se už příliš nevyplatí. Je příliš drahá technologie a podmínky pěstování už nejsou, co bývaly. Špatné to je i s jejich odbytem. Velkým dovozcům brambor totiž nemůžeme konkurovat. Myslím si, že Klatovsko už nikdy nebude bramborářskou oblastí, jakou vždy v minulosti bývala,“ říká Vladimír Steiner ze Zemědělského družstva Měčín.

Největšími dovozci brambor do České republiky jsou Německo, Francie, Rakousko a Slovensko. Jen za rok 2006/2007 bylo do ČR dovezeno 88 530 tun brambor (v letech 2000/2001 to bylo pouhých 5089 tun brambor).

„Nejhůře na tom jsou však spotřebitelé, kteří za brambory kvůli tomu v obchodech zaplatí o 80 – 100%vyšší cenu, což jsou marže obchodníků,“ říká Jandová. Největším zpracovatelem průmyslových brambor na okrese je společnost Lickeby Amylex Horažďovice.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info