Sušické Solo stěhuje výrobu, ochranné známky ale zachová

Sušická Solo sirkárna, která letos ukončí výrobu zápalek v Česku, počítá se zachováním všech ochranných známek. Zastavení výroby v Sušici podle včerejšího vyjádření zástupců firmy nemá vliv na unikátní a ve světě chráněné symboly, jakým je například známý klíč, dýmka nebo nůžky.

Známky, které mají podle některých odhadů hodnotu vyšší než celá továrna, budou dál provázet produkci Sola. Byť krabičky zápalek bude produkovat už některá z asijských zavedených sirkáren.

"Vlastnictví všech ochranných známek zůstává dál majetkem transformované společnosti," vyjádřil se zástupce firmy Jiří Janoušek.

Solo sirkárna nebude od příštího roku v Sušici vyrábět, ale nadále bude fungovat jako obchodní firma. Výrobní zařízení spolu s know-how výroby zápalek bude převezeno a instalováno v Asii, kde je možnost nalézt sirkárny s dlouholetou tradicí a znalostí výroby zápalek, uvádí sirkárna v oficiálním prohlášení. Přesná cena, na jakou lze ochranné známky dnes ocenit, není podobně jako v případě názvů a symbolů některých dalších tradičních českých výrobků známá. Podle odhadů ale půjde o stamiliony korun.

Solo sirkárna, kterou ovládá brněnská společnost Česká investiční a správcovská a podnikatel Martin David, zastaví výrobu v Česku kvůli propadu odbytu, silné koruně a růstu nákladů.

Solo vyváží zápalky prakticky do celého světa a téměř po celou dobu existence sirkárny, založené před 169 lety. První ochranná známka - klíč - byla zaregistrována už v roce 1895.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info