Nemrzne. Nad ledovým vínem visí otazník

Mnozí vinaři stále čekají na mrazy, aby mohli sklidit hrozny na výrobu ledového vína. Jiní to vzdali s tím, že sladké bobule využijí jinak.

Sklizeň sladkých bobulí k výrobě ledového vína je výjimečná jako sám tenhle lahodný nápoj s vysokým obsahem cukru. Vinaři čekají, až teplota klesne na několik dní k minimálně minus sedmi stupňům celsia. Teprve pak se vypraví do vinice, posbírají hrozny a ledové střapce začnou ve zmrzlém stavu okamžitě lisovat.

„Loňský rok se sbíraly hrozny na ledové v listopadu. Před dvěma lety to bylo 29. prosince. Mrazy umí dojít ve vlně během tří dnů. Jeden den začne zničehonic mrznout, vydrží to dva tři dny a pak zase mohou mrazy odeznít. Zatím není nic ztracené,“ neháže zatím flintu do žita mikulovský vinař Petr Marcinčák.

Déšť z posledních dní nebyl pro hrozny ponechané ve vinici vůbec ideální. V tomto období jsou nicméně podle Marcinčáka bobule vysušenější, takže dešťové kapky až tolik neškodí. To platí za předpokladu, že hrozny neshnily kvůli špatnému ošetřování.

Jiný názor zastávají kvůli stále nepřicházejícím mrazům majitelé Vinných sklepů Valtice. Na ledovku, jak se ledovému vínu také říká, měli vyčleněných pět hektarů vinice. Protože se teplota nesnížila na potřebnou mez, polovinu už Valtičtí posbírali na jiná neméně lahodná vína – takzvané botritické výběry.

Mrazům dává čas do Vánoc

„S největší pravděpodobností posbíráme i zbytek, protože nejspíš mráz nepřijde. Letos holt ledovky nebudou,“ je smířený marketingový ředitel Vinných sklepů Valtice David Šťastný. Mrazům dává čas do Vánoc. „Pokud nepřeje ledovému vínu počasí, nemá smysl to lámat přes koleno,“ podotkl.

Bohužel pro některé vinaře někdo sklidí sladké střapce bez jejich vědomí. Nájezdu zlodějů nezůstal letos ušetřen například velkopavlovický vinař Radomil Baloun. Někdo mu z vinice ukradl kolem dvaceti metráků sladkých bobulí. „Zbylo akorát něco pro ptactvo. Letos budu úplně bez ledového vína,“ posteskl si vinař.

Takový případ, konkrétně s hrozny určenými na ledovku, se mu stal vůbec poprvé. Případ ani nehlásil na policii, protože si nemyslí, že by se tím něco vyřešilo. Ztráty v daleko menším měřítku jsou běžné pro mnoho vinařů, zejména v průběhu vinobraní. Zmizí zpravidla pár bedýnek.

I tyto drobnější krádeže podle Petra Marcinčáka už pomalu mizí. Má na to vliv stále se zdokonalující evidence původu hroznů. „Cena hroznů taky příliš nestoupá, spíš klesá, takže motivace jít a někde v noci něco sbírat samozřejmě klesá. Před nějakými pěti šesti lety jsem měl nějakou menší škodu, ale to bylo pro zloděje víc škody než užitku. Hrozny byly hlavně na zemi, moc toho nemohli nasbírat,“ poznamenal Marcinčák.

Vinaři, kteří stále věří v příchod mrazivého počasí a nechávají hrozny vyzrávat do vysoké cukernatosti, se už nebojí špačků, kteří přezimují někde v teple. Marcinčák nicméně upozorňuje, že se v posledních týdnech objevila velká hejna dalších opeřených nenasytů – kvíčal. „I ty dokáží dobře sklidit. Plašíme je proto plynovými děly,“ uvedl mikulovský vinař.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info