Vetřelci ve jménu ekologie

Plodiny, z nichž se vyrábí biopaliva, dokáží rychle vytlačit původní druhy.

Pěstování plodin pro výrobu biopaliv je považováno za ekologicky bohulibý počin, protože nahradí fosilní paliva a sníží produkci skleníkových plynů. Výroba biopaliv však může mít na životní prostředí i negativní dopad.

Vědci z University of Hawaii dospěli k závěru, že se mohou plodiny, s jejichž pěstováním se na Havajském souostroví počítá pro produkci biopaliv, celkem snadno změnit v nežádoucí rostlinné vetřelce, kteří proniknou do volné přírody a vytlačí původní flóru.

Tým vedený Christopherem Buddenhagenem srovnával čtyřicítku plodin využitelných pro výrobu biopaliv se čtyřiceti jinými rostlinami, jež byly na Havaj dovezeny. Využil k tomu 49 kritérií, podle kterých běžně hodnotí rizika spojená s průnikem cizích plevelů.

Tento osvědčený systém odhadu rizik se používá po celém světě. Dokáže s devadesátiprocentní účinností odhalit potenciální rostlinné vetřelce a se sedmdesátiprocentní účinností vytipovat rostliny, u nichž toto riziko po importu nehrozí.

Až čtyřikrát větší riziko Výsledky studie zveřejněné ve vědeckém časopise PLoS ONE skončily neradostnou bilancí. Rostliny využitelné pro výrobu biopaliv se promění v nebezpečné vetřelce s dvakrát až čtyřikrát vyšší pravděpodobností než ostatní importované rostliny. Buddenhagen došel k závěru, že stejné problémy mohou vyvolat také v dalších oblastech s podobným klimatem. Ohrožují tedy nejen přírodu pacifických ostrovů, ale i další tropické oblasti.

K nejrizikovějším rostlinám, o jejichž pěstování se na Havaji uvažuje, nebo se s ním už začalo, patří bobovitá ovíjivá rostlina kudzu pocházející z Asie. Počítá se s ní při výrobě biolihu. Dalším potenciálním vetřelcem je skočec obecný, jenž slouží k výrobě bionafty, nebo keř Psidium cattleianum pocházející z Brazílie. S tím se počítá pro produkci biomasy. Za nízce rizikové považuje Buddenhagenův tým např. pěstování podzemnice olejné, palmy kokosové nebo sóji. Tyto plodiny slouží k výrobě bionafty.

Rizika proměny plodiny v nebezpečného vetřelce platí, pokud je ponechán situaci volný průběh a nejsou přijata žádná preventivní či ochranná opatření. Na Havaji se pěstování potenciálně rizikových plodin nechtějí vzdát. Stanovují proto jasná pravidla, která sníží riziko proměny plodiny na vetřelce na minimum.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info