Houby rostou, ale velmi nerovnoměrně

Současné počasí s vysokými teplotami a dostatkem vláhy sice vytváří příznivé podmínky pro růst hub, avšak jejich výskyt je velmi nerovnoměrný, řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Rostou hlavně hřiby, holubinky, muchomůrky a na lukách žampiony, z jedovatých hub se objevuje muchomůrka tygrovaná.

"Vláhy je dost, teploty také, je spíše s podivem, že houby rostou pouze průměrně," konstatoval mykolog. Podle něj se však dá čekat vývoj k lepšímu. V těchto dnech houbaři uspějí hlavně v doubravách v nížinách a ve středních polohách. Plné košíky lidé přinášejí z oblastí jihovýchodně od Prahy až po Rokycansko, sám Landa má naopak špatnou zkušenost z Orlických hor.

V oblastech, kde houby rostou, lidé naleznou zejména hřiby dubové, plstnaté a žlutomasé, hodně druhů holubinek, lišky a také muchomůrky, zejména růžovku. Musejí však počítat i s tím, že narazí na jedovatou muchomůrku tygrovanou. Podle Landy kvůli strachu ze záměny s touto houbou řada lidí nesbírá muchomůrky růžovky, které se však dají rozeznat podle růžovějící dužniny.

Houby rostou také mimo lesy, tam jsou však závislejší na srážkách. Vyskytují se špičky a žampiony, bohužel převládá mírně jedovatý žampion zápašný, uvedl Landa.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info