Alternativa pro chov masného skotu?

Před dvaceti lety patřilo místní plemeno skotu parthenais mimo území Francie k málo známým. Postupem času se začaly do Velké Británie a Irska dovážet stovky zvířat a také ve Spojených státech a Kanadě je toto plemeno stále známější.

Předností plemene parthenais jsou obdobně vysoké denní přírůstky živé hmotnosti jako je tomu u hlavních masných plemen chovaných ve Francii, genetické vlohy pro vynikající osvalení v hlavních masných partiích a velmi dobrá chuť masa. Maso je bohaté na intramuskulární tuk, ale obsahuje jen velmi málo tuku subkutánního. Jatečná výtěžnost dosahuje 67 %, čím převyšuje mnoho jiných masných plemen. Plemeno parthenais pochází z regionu Deux Sevres, který se rozkládá na středozápadě Francie a je nejstarším registrovaným plemenem v zemi. Porodní hmotnost býčků dosahuje v průměru 44 kg a v dospělosti dorůstají do hmotnosti 1200 kg, průměrná hmotnost krav v dospělosti je 900 kg.

Díky schopnosti snadno rodit mláďata a schopnosti rychle růst jsou jedinci plemene parthenais často využívání ke křížení s mléčnými, ale také masnými plemeny skotu.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info