Více silážní kukuřice v Evropě

Evropští zemědělci pěstují stále více silážní kukuřice. Zatímco vývoj u zrnové kukuřice se rok od roku podle situace na trhu mění, křivka u silážní kukuřice ve většině zemí stále stoupá.

V Dánsku pěstitelské plochy silážní kukuřice kontinuálně rostou již deset let. V roce 2009 dosáhly 180 000 ha. Také ve Velké Británii se pěstuje více silážní kukuřice. V Belgii se pěstitelské plochy kukuřice konstantně drží okolo 250 000 ha, podíl silážní kukuřice však stoupá. Pěstování mírně roste i v Německu. Podle odhadu Německého výboru pro kukuřici nyní putuje do zařízení na výrobu bioplynu silážní kukuřice z 375 000 ha. Očekává se však stoupající tendence, protože v současné době zásobuje bioplynové stanice přibližně 7 % pěstitelů kukuřice v Německu a dalších 5 % to má následujících letech v úmyslu.

Jak ukázala studie z Francie, při ekonomickém hodnocení a mezistátním porovnání produkce silážní kukuřice hrají vedle výnosů stále větší roli i další faktory, jako velikost podniků a pozemků, pronájem ale i vzdělávání zemědělců. Podle této studie mají jasné strategie využití a důsledný management nákladů pro hospodářský úspěch stejně velký význam jako pěstování na poli.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info