Ve tvarůžcích z Lidlu je moc listerií, řetězec je sklidil z regálů

V supermarketech Lidl už si nelze koupit Jemné tvarůžky Reinhardshof. Analýzy vzorků ukázaly, že obsahují příliš mnoho listerií. Firma je stáhla z prodeje. Listerie mohou způsobit těžká infekční onemocnění, lidé proto mají vadné zboží dojít vrátit.

Rakouský dodavatel Prolactal SmbH ze štýrského Hartbergu stáhl tvarůžky z trhu na podnět společnosti Lidl. Dvousetgramová balení tvarůžků poté zmizela ze všech prodejen.

"Listerie mohou způsobit těžká infekční onemocnění. Infekce se u zdravých lidí vyskytují ojediněle, mohou ale u nemocných, oslabených, těhotných nebo u novorozenců způsobit zdravotní komplikace, v horších případech i ohrožení života," připomněla společnost Lidl.

Firma radí zákazníkům, ať přijdou už zakoupená balení vrátit v nejbližší prodejně. Slibuje jim vrácení peněz.

Listerii se v poslední době dařilo odhalovat spíše v salátech a v rybách.

Tvarůžky zmizely krátce po Fidorce

V pátek stáhla firma Kraft Foods z českého trhu tři čokoládové produkty vyrobené v továrně Figaro Bratislava. Testy v nich odhalily bakterie salmonely. Milovníci sladkých jídel si tak musí nechat zajít chuť na modrou mléčnou Fidorku a hořkou a arašídovou čokoládu Figaro.

LISTERIÓZA

Listerióza má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. V minulých letech onemocněly kvůli listérii v Česku řádově desítky lidí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info