Brambor se letos urodí méně, farmářská cena stoupla o polovinu

Brambor se letos urodí méně než před rokem, a to kvůli snížení pěstebních ploch o šest procent a kvůli výkyvům počasí. Nižší sklizeň je i v zahraničí. Farmářská cena raných brambor v Česku proto meziročně stoupla o víc než polovinu. Podle Ústředního bramborářského svazu ČR teď pěstitelé dostávají za kilogram i 5,50 Kč. V obchodech na Vysočině podle zjištění ČTK lidé často za stejné množství platí deset Kč i více.

„O brambory je zájem, to drží pěstitelskou cenu na současné úrovni. Kdo bude mít kvalitní brambory, dostane za ně velmi dobře zaplaceno,“ řekl ČTK tajemník bramborářského svazu Josef Králíček. Ceny by podle něj zatím klesat neměly, protože třeba v Německu jsou ještě o dvě Kč vyšší. Kvůli dražším dovozům se také na tuzemském trhu nyní objevuje zřejmě jen domácí produkce.

Minulá sezona naopak nebyla pro bramboráře příznivá. Farmářské ceny se držely nízko od podzimní sklizně až do jara. Podle Českého statistického úřadu se před rokem brambory v Česku pěstovaly na 28.700 hektarech polí, letos je zemědělské podniky nasázely na necelých 27.100 hektarů. Třetina bramborových polí se tradičně nachází na Vysočině.

Rané odrůdy se pěstují hlavně v Polabí a na jižní Moravě, sklizeň tam je už za polovinou. První nové brambory z domácích polí se začaly v obchodech objevovat kolem 10. června, oproti jiným rokům s dvoutýdenním zpožděním. Hektarové výnosy jsou podle Králíčka různé - podle termínu sázení i podle toho, zda jde o pole se závlahovým systémem.

Na Vysočině začíná sklizeň obvykle v první polovině září. Porosty se do té doby ještě mohou o něco zlepšit, ale kvůli nadměrným srážkám je velké nebezpečí zmlazování hlíz. Výnos by sice mohl být dobrý, ale sklízelo by se hodně drobných hlíz, které se nedají použít k balení ani k jinému zpracování.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info