Koncerny proti geneticky pozměněným bramborám
26.10.2010 | APIC-AK
Velcí výrobci chipsů a hranolek se velkou většinou vyslovili proti používání nových, geneticky pozměněných brambor, které mají být určeny k výrobě potravin.
Ukázala to anketa Greenpeace mezi velkými evropskými podniky, které zpracovávají brambory, jako například Burger King, McDonald‘s, Lorenz Snack-World a Nordsee.
Na začátku března Evropská komise schválila pěstování geneticky pozměněných brambor Amflora, které se nyní zpracovávají průmyslově. Výrobce BASF oznámil, že hodlá letos požádat o schválení dalších dvou druhů geneticky pozměněných brambor. Z jednoho z nich, z typu Fortuna, se mají vyrábět i potraviny jako chipsy a hranolky.
Velká většina dotázaných podniků ovšem uvádí, že tyto brambory nechce používat. Mnohé firmy by dokonce uvítaly, kdyby EU pěstování geneticky pozměněných brambor vůbec nepovolovala.
Důvody pro to jsou obavy z poškození image produktů z brambor, nejistota spotřebitelů a vícenáklady na zajišťování kvality.
Také svaz výrobců zpracovávajících brambory BOGK nevidí nutnost schvalování těchto brambor, protože spotřebitelé nejsou dosud připraveni geneticky pozměněné produkty v potravinářském průmyslu akceptovat.
EKO VIS MŽP. Informační zpravodaj, 20, 2010, č. 4, s. 42
Zdroj: www.agronavigator.cz