Vinařskou soutěž vyhrálo Veltlínské zelené z Bzence

V Praze se konala Národní soutěže vín. Ve druhém kole degustátoři vybírali vítěze z dvou stovek vín.

Veltlínské zelené výběr z hroznů 2009 ze Zámeckého vinařství Bzenec se pro rok 2011 stalo Šampionem, tedy vůbec nejlépe hodnoceným vínem Národní soutěže vín, což je nejvyšší soutěž vín v České republice. V tiskové zprávě o tom včera po skončení druhého závěrečného kola hodnocení informovali organizátoři soutěže, jimiž jsou zástupci Národního vinařského centra, Svazu vinařů České republiky a hodnoticí komise.

Titul Šampiona byl stejně jako tituly vítězů jednotlivých kategorií vyhlašován letos vůbec poprvé. Šampion se zároveň stal vítězem kategorie suchých a polosuchých bílých vín. Jako druhé nejlepší víno této kategorie byl odbornou komisí vyhodnocen Sauvignon pozdní sběr 2009 z vinařství Vinselekt Michlovský. Třetí místo pak získal Müller Thurgau pozdní sběr 2009 z firmy Moravíno.

Červené

Mezi červenými nejvíce zazářilo Rulandské modré výběr z hroznů 2009 z vinařství Patria Kobylí. Druhé místo získal Merlot pozdní sběr 2009 z firmy Vinium a třetí místo připadlo vínu Alibernet pozdní sběr 2009 z Vinařství u Kapličky.

Bílé polosladké

V kategorii bílých polosladkých vín zvítězil Sauvignon výběr z hroznů 2009 z Vinařství Josef Dufek. Druhé místo získal Hibernal pozdní sběr 2009 z vinařství Horákova firma a třetí místo patří Chardonnay výběr z hroznů 2009 ze Střední odborné školy vinařské a středního odborného učiliště zahradnického Valtice.

Sladké

V kategorii sladkých vín se degustátoři shodli na Ryzlinku rýnském ledovém vínu 2009 firmy Znovín Znojmo. Druhé místo získalo Chardonnay slámové víno 2007 z vinařství Vinum Moravicum a třetím nejlépe hodnoceným sladkým vínem se stalo Sylvánské zelené ledové víno 2009 z Rodinného vinařství Košut.

Nejlepší kolekci vín do soutěže podle tiskové zprávy přihlásila firma Vinařství Josef Dufek.

Sto nejlepších

Kromě toho porota druhého kola Národní soutěže vín vybrala stovku nejlepších vín z Čech a Moravy, které získaly titul Salon vín České republiky. Tato kolekce bude vyhlášena při zahájení celoroční degustační expozice Salonu vín České republiky na zámku ve Valticích 25. února.

Letošní Národní soutěž vín byla již podruhé dvoukolová. V prvním kole Národní soutěže vín degustátoři na základě nominací z podoblastních předkol hodnotili 498 vín, ze kterých postoupily do druhého kola dvě stovky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info