ČIŽP uložila pokutu za nepovolené kácení dřevin

Liberecký oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložil pokutu ve výši 300 tisíc korun za nepovolené kácení dřevin rostoucích mimo les v České Lípě – Svárově. Soukromá společnost je dala vykácet proto, aby mohla na místě postavit fotovoltaickou elektrárnu.

Asi 2000 stromů bylo bez povolení vykáceno v listopadu 2009 na ploše přibližně 1,3 ha. Mezi dřevinami převažovaly břízy, osiky, vrby, olše, borovice a duby. Pokutu uložila ČIŽP společnosti SOLARBEN, s.r.o., která kácení zadala za účelem stavby solární elektrárny.

„Fotovoltaická elektrárna je šetrná k životnímu prostředí,“ řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. „Poškozovat přírodu kvůli stavbě ekologického zdroje energie nedává smysl,“ dodal.

Vzhledem k novelizaci zákona o ochraně přírody a krajiny, která umožnila kácet bez povolení stromy o obvodu kmene ve výšce 130 cm menším než 80 cm, uložila ČIŽP pokutu za pokácení asi 800 stromů o obvodu kmene větším než 80 cm. Při ukládání pokuty zohlednila ČIŽP nejen množství stromů, ale i způsobenou ekologickou újmu a pokles biodiverzity v oblasti.

ČIŽP se společností zároveň zahájila správní řízení. Firma by měla v České Lípě zajistit výsadbu nových dřevin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info