Kutnohorská zelenina neškodí

Zelenina z kutnohorských městských částí postižených důsledky staleté těžby lidskému zdraví neškodí. Přesto odborníci doporučují obyvatelům pěstovat tam především zeleninu s krátkou vegetační dobou, například ředkvičky a jarní salát, nebo plodovou zeleninu jako rajčata a brambory. Vyplynulo to z pokusu, s jehož výsledky obyvatele seznámili pracovníci okresního úřadu a Ústředního kontrolního a zkušebního zemědělského ústavu. Ústav zkoumal 101 vzorků zeleniny z loňské sklizně. Zaměřil se přitom například na výskyt arzénu, chromu, železa a olova. Nadlimitní hodnoty obsahoval především náhodně vybraný kadeřávek, tři mrkve a tři saláty, řekl pracovník ústavu Robert Mareš. U náhodně odebraných vzorků rajčat a brambor se přenos škodlivých prvků z půdy do rostliny nepotvrdil. Obsah škodlivin v rostlinách je ale závislý i na klimatických podmínkách a každoročně se mění, upozornil. Pokus ukázal, že pravděpodobnost překročení hygienických limitů výskytu nebezpečných prvků v rostlinách je větší v městské části Kaňk a jejím okolí a v severozápadní části Kutné Hory. Rizikem jsou také zahrádky na haldách hlušiny.

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info