Vakcinace proti tvorbě metanu

Pomocí vyvíjené vakcíny, která obsahuje mikroorganizmy ze střevního traktu klokanů, by měla být redukována tvorba emisí metanu v chovu skotu.

Populace skotu je odpovědná za produkci pěti procent skleníkového plynu metanu v celosvětovém měřítku. Neobvyklé řešení tohoto problému by mohlo spočívat ve vakcinaci. Očkovací látka obsahuje mikroorganismy ze střevního traktu klokanů. Tyto mikroorganismy sice vykonávají v podstatě stejnou práci jako celulolytické organismy v trávicím traktu skotu, ale při fermentaci zelených krmiv jejich činností nevzniká téměř žádný metan, který je plynem významným z hlediska poškozování klimatu.

Vedlejším produktem fermentace jsou acetáty, které jsou zdrojem energie pro organismus zvířete a zlepšují využití krmiva. Australští vědci se domnívají, že acetáty jsou při stejném množství krmiva schopné vyprodukovat až o 15 % energie navíc. „50 % mikrobů, které jsme izolovali ze střevního traktu klokanů, se lišilo od těch, které jsou usídleny ve střevech skotu“, uvedl Dr. Athol Klieve z Department of Primary Industries.

Z využití těchto mikrobů pro fermentaci by tedy měl profitovat i skot. Proto australští vědci v současné době pracují na vývoji speciální vakcíny pro skot, která bude tyto mikroby obsahovat.

Více informací je k dispozici na adrese http://www.dpi.gld.gov.au

Zdroj: Impfen gegen Methanausstoss DLG-Mitteilungen, 2009, č. 1, s. 8, překlad ing. D. Nehasilová, ÚZEI

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info