Výhodný byznys. České houby míří i do Německa
09.09.2014 | Denik.cz
Rostou! Houbaři už několik dní domů nosí plné košíky. Se začátkem září se naplno rozjela sezona hřibů, klouzků či kozáků, daří se však i ryzcům, růžovkám, bedlám a kotrčům.
Ne všechny úlovky ale skončí v domácí smaženici. Houby jsou pro mnoho lidí výhodný byznys. Také letos fungují výkupy hub. Pochvalně zatím hodnotí sezonu třeba v Halži na Tachovsku, kde houby vykupují. Úlovky z tuzemských lesů přitom nekončí jenom v restauracích v Česku. Velký zájem je o ně také v Německu.
V Halži teď vykupují především hřiby smrkové. „Letošním rokem vykupujeme houby poprvé. Rozhodla jsem se, protože jsem biolog, také ráda sbírám a zpracovávám houby, takže jsem to chtěla zkusit," řekla regionálnímu Deníku učitelka tachovského gymnázia Daniela Kemrová, která si výkup hub zřídila doma v garáži. Aby člověk mohl provozovat výkupnu hub, musí absolvovat mykologické zkoušky (zkoušený musí prokázat znalost zhruba stovky druhů hub), znát legislativní záležitosti, dvě vyhlášky, mít živnostenský list a chladicí zařízení. V něm se chladí nejvíce právě zmíněný hřib smrkový, dále lišky, křemenáče.
Zpracovatel nedokáže vše odebrat„Vykupovaly se i směsi. Ty jsou ovšem pozastavené, protože v celé republice je obrovské množství hub a zpracovatel nedokáže vše odebrat. Ve směsích se pak mohou objevovat třeba i kozáci, klouzci," dodala Daniela Kemrová s tím, že se vykupuje například i kotrč či krásnoporka.
„Část hub se musí odvézt rychle, kvůli čerstvosti. Odváží si je odběratel do Německa, kde se dále třídí a putují do restaurací a na trhy do větších měst," doplňuje Daniela Kemrová. Úlovky z českých lesů se objevují třeba v Norimberku, ale i ve vzdálenějších německých městech, jako je třeba Frankfurt.
Houby do výkupny nosí především trvalí sběrači, což jsou lidé většinou v důchodu nebo ti, kteří nemusí do zaměstnání a mají dopoledne čas jít nasbírat houby. Za jeden kilogram hřibu smrkového si mohli například ve čtvrtek vydělat 130 korun.
Na vrcholu houbařské sezony ale stále platí i varování odborníků před jedovatými a nejedlými houbami. Kromě muchomůrky jde nyní o penízovky a čechratky.
Autor: Redakce
Další články v kategorii Lesnictví
- Zachování starých hospodářských lesů podporuje biodiverzitu lesních organismů ve střední Evropě (19.04.2024)
- Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor (18.04.2024)
- Arboretum v Pardubicích budou spravovat technické služby, změna je na popud lidí (18.04.2024)
- Letošní Cena Ing. Jiřího Nováka byla udělena Pavlu Bednářovi za výzkum modřínu (18.04.2024)
- Slovenská firma chce po Lesích ČR 220 mil. za nedodané dřevo, podnik to odmítá (16.04.2024)
- Smrk z českých lesů nezmizí, naopak budoucnost buku je nejistá, míní odborník (16.04.2024)
- Středoevropské lesnictví se musí probudit z iluze o samospasitelnosti přírodních procesů (15.04.2024)
- Lesy ČR kvůli riziku požárů zakázaly ve svých lesích pálit klestí (15.04.2024)
- Na Slovensku řeší další útok medvěda. Dvěma turistům poranil končetiny i tváře (15.04.2024)
- Dvě historické nádrže a tůň s vodou ze zámecké studánky obnovily na Plzeňsku Lesy České republiky (12.04.2024)