Výhodný byznys. České houby míří i do Německa
09.09.2014 | Denik.cz
Rostou! Houbaři už několik dní domů nosí plné košíky. Se začátkem září se naplno rozjela sezona hřibů, klouzků či kozáků, daří se však i ryzcům, růžovkám, bedlám a kotrčům.
Ne všechny úlovky ale skončí v domácí smaženici. Houby jsou pro mnoho lidí výhodný byznys. Také letos fungují výkupy hub. Pochvalně zatím hodnotí sezonu třeba v Halži na Tachovsku, kde houby vykupují. Úlovky z tuzemských lesů přitom nekončí jenom v restauracích v Česku. Velký zájem je o ně také v Německu.
V Halži teď vykupují především hřiby smrkové. „Letošním rokem vykupujeme houby poprvé. Rozhodla jsem se, protože jsem biolog, také ráda sbírám a zpracovávám houby, takže jsem to chtěla zkusit," řekla regionálnímu Deníku učitelka tachovského gymnázia Daniela Kemrová, která si výkup hub zřídila doma v garáži. Aby člověk mohl provozovat výkupnu hub, musí absolvovat mykologické zkoušky (zkoušený musí prokázat znalost zhruba stovky druhů hub), znát legislativní záležitosti, dvě vyhlášky, mít živnostenský list a chladicí zařízení. V něm se chladí nejvíce právě zmíněný hřib smrkový, dále lišky, křemenáče.
Zpracovatel nedokáže vše odebrat„Vykupovaly se i směsi. Ty jsou ovšem pozastavené, protože v celé republice je obrovské množství hub a zpracovatel nedokáže vše odebrat. Ve směsích se pak mohou objevovat třeba i kozáci, klouzci," dodala Daniela Kemrová s tím, že se vykupuje například i kotrč či krásnoporka.
„Část hub se musí odvézt rychle, kvůli čerstvosti. Odváží si je odběratel do Německa, kde se dále třídí a putují do restaurací a na trhy do větších měst," doplňuje Daniela Kemrová. Úlovky z českých lesů se objevují třeba v Norimberku, ale i ve vzdálenějších německých městech, jako je třeba Frankfurt.
Houby do výkupny nosí především trvalí sběrači, což jsou lidé většinou v důchodu nebo ti, kteří nemusí do zaměstnání a mají dopoledne čas jít nasbírat houby. Za jeden kilogram hřibu smrkového si mohli například ve čtvrtek vydělat 130 korun.
Na vrcholu houbařské sezony ale stále platí i varování odborníků před jedovatými a nejedlými houbami. Kromě muchomůrky jde nyní o penízovky a čechratky.
Autor: Redakce
Další články v kategorii Lesnictví
- Obnovit les za dva nebo pět let? Poslanci mění pravidla, ekologové jsou proti (14.03.2025)
- Informace pro žadatele a vývozce o vystavení rostlinolékařských dokladů pro export dřeva (13.03.2025)
- Digitalizovaný Portál katastru a zeměměřictví usnadní vkládání i změny informací (13.03.2025)
- Dub červený produkuje v dospělosti více dřeva než dub zimní a dub letní (12.03.2025)
- Nebezpečné stromy u frekventovaných turistických tras odstraňují před začátkem sezóny Lesy ČR (11.03.2025)
- Zhruba dvě desítky požárů porostů zaměstnaly od pátku jihomoravské hasiče (10.03.2025)
- Správci lesů reagují na zvýšený příliv turistů, těžba ustupuje rekreaci (10.03.2025)
- Dopady změn klimatu ovlivňují hospodaření v dubových lesích, tvrdí vědci (10.03.2025)
- Lesy ČR investují do přírody: Nové tůně, mokřady a obnovený rybník v Jihočeském kraji (06.03.2025)
- Dopady změn klimatu mění hospodaření v dubových lesích (05.03.2025)