Reuters: Libanonské víno si získává stále větší reputaci

Libanonské údolí Bikáa se svého času proslavilo hašišem a výcvikovými tábory pro celé generace povstalců; dnes však nabízí světu na vývoz něco mnohem příjemnějšího - víno. Oblast leží asi v tisícimetrové výšce nad mořem a je charakteristická dlouhými suchými léty a vlhkými zimami, které zvlhčují půdu, jež blahodárně působí na hrozny druhu Syrah, Cabernet sauvignon a Chardonnay. Pověst mezi znalci si libanonské víno upevnilo, když se Chateau Musar stalo "objevem trhu" na veletrhu vína v britském Bristolu v roce 1979 - ještě během občanské války. Představivostí veřejnosti zahýbalo především vyprávění vinaře, jak čelil bombám a kulkám, když přepravoval hrozny z údolí Bikáa do svého závodu v kopcích shlížejících na pobřeží.

Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info