Na Vysočině získají značku Regionální potravina rajčata, buchty, pivo i paštika
16.05.2025 | ČTK
Koktejlová rajčata z Kožichovic, paštika z Mohelna či Honzova buchta s tvarohem jsou mezi osmi výrobky z Vysočiny, které získají právo užívat čtyři roky značku Regionální potravina. Do letošního ročníku soutěže přihlásilo 30 lokálních výrobců 132 produktů. Hodnotitelská komise se dnes sešla v Jihlavě. Ocenění dostanou podnikatelé 13. září při Mlékárenském dnu v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku.
"Letošní ročník soutěže Regionální potravina Kraje Vysočina byl výjimečný nejen rekordním počtem přihlášených výrobků, ale i jejich vysokou kvalitou napříč kategoriemi. Těší mě, že se do soutěže hlásí stále více nových producentů," uvedl koordinátor soutěže Lukáš Vacek. Vloni bylo na Vysočině v této soutěži hodnocených 121 výrobků.
Mohelenská pečená paštika z Jatek Mohelno a marinovaná kuřecí prsa, výrobek Farmy rodiny Němcovy, tento rok získají ocenění ve dvou kategoriích pro masné produkty. Mezi sýry uspěl čerstvý kozí sýr s česnekem vyráběný Farmou Vlčí Hory u Humpolce. Značku získá také kefírové mléko Rolnické společnosti Lesonice. V dalších kategoriích bodovaly Honzova buchta s tvarohem Pekařství Malena z Jaroměřic nad Rokytnou, Pivovar Chotěboř s pivem Chotěboř Prémium, koktejlová rajčata Oliver z farmy Kožichovice a medovicový med Medárny Hrádek z Roučkovic.
Soutěž Regionální potravina na podporu lokálních producentů je projektem ministerstva zemědělství, koná se v každém kraji. Značka je udělovaná od roku 2010. Zúčastnit se mohou malé a střední zemědělské nebo potravinářské podniky. Podrobnosti o soutěži a přehled oceněných výrobků v jednotlivých regionech v minulých ročnících jsou na webu.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Rostoucí ceny kakaa těší pašeráky. Největší afričtí producenti s nimi vedou boj (23.06.2025)
- Pivovar Budějovický Budvar loni zvýšil zisk o 17,6 procenta na 466 milionů korun (23.06.2025)
- Od porcelánu po sendviče. Jak vypadá menu v evropských vlacích (21.06.2025)
- Pekaři upekli chléb republiky pro národní pouť (20.06.2025)
- Samosběr jahod: Ušetřit lze až desítky korun, farmy v ČR otevírají i o víkendech (20.06.2025)
- Prouza: Pro rozvoj českých biopotravin je nutné vytvořit novou jednotnou značku (20.06.2025)
- ČSÚ: Oproti květnu lidé tento měsíc pořídí dráž brambory, pečeni nebo máslo (18.06.2025)
- Devět druhů zeleniny a babiččin recept. Žena vyrábí koření pro zdravé stravování (18.06.2025)
- Hlavně se neptejte, odkud to voní. Když se Žižkovem line vůně skořice, místní mlží (18.06.2025)
- Oříšky Nice Bites a zdravé svačinky Billa Ready uspěly u spotřebitelů (17.06.2025)