České pivo proniklo i na Velikonoční ostrov, vaří se z tuzemských produktů
08.03.2004 | Hospodářské noviny
Iorana, to je název pro pivo, které se vyrábí na Velikonočním ostrově v Polynésii. Jde o ryze český produkt z českých surovin, který vzniká v českém minipivovaru. Iorana v tamním jazyce znamená pozdrav.
»Polynésie byla prakticky posledním místem na světě, kde dosud české pivo chybělo,« říká šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.
Minipivovar se nachází v jednom z nejluxusnější hotelů na ostrově a do provozu jej uvedl expert Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského Tomáš Zoufalý. „Instalace technologie, uvedení do provozu, spolupráce s domorodci i potvrzení kvality nebylo vzhledem k tamním klimatickým i historickým podmínkám jednoduché, ale nakonec se vše zdařilo,« podotkl.
Od prvních kontaktů s chilským partnerem (Velikonoční ostrov je pod správou Chile) až do načepování prvního piva uběhly zhruba dva roky. »Pivo místním i turistům chutná,« tvrdí Zoufalý, který obsluhu v hotelu učil i správně čepovat pivo.
Minipivovar má roční kapacitu 300 hektolitrů. Pivo se vyrábí z mladinového koncentrátu, kterému se slengově říká pivo vprášku. Ten vzniká ze sladovnického ječmene, žateckého chmele a české vody.
Podobné minipivovary Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský v minulosti instaloval například v Austrálii, Japonsku, Kanadě, Kazachstánu či Vietnamu.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



