Český konzument je konzervativní
23.04.1999 | Hospodářské noviny
HN - 23.4.1999
Ceský konzument je konzervativní
Již nejsme regionální výrobce, tvrdí šéf Pivovaru Velké Popovice Tomáš Lejsek
OTÁZKA: Co pro váš pivovar znamená fúze Prazdroje a Radegastu?
Jelikož patríme do skupiny Radegastu, budeme moci nyní už i prostrednictvím síte Plzenského Prazdroje posilovat naši pozici v tuzemsku i zahranicí. S Radegastem již máme smlouvu o vzájemné spolupráci, která spocívá v tom, že na mnoha místech, kde se prodává Radegast, muže zákazník ochutnat i naše pivo. Samozrejme to funguje i naopak. Tato forma podpory nám umožnila posílit pozice Kozla v mnoha regionech v Ceské republice, hlavne pak na severní Morave, kde je Radegast doma. Z toho je videt, že již nejsme regionální, ale celonárodní pivovar.
OTÁZKA: Neprolíná se ale sortiment Velkých Popovic s výrobky Radegastu ci Prazdroje?
Myslím, že ne. My se napríklad vubec nesoustredujeme na oblast takzvaných levných piv a tento krok ani nechystáme. Kozel má svou tradici, specifickou chut a stálé zákazníky. Podle mého názoru se proto výrobkové portfolio zmínených pivovaru spíše doplnuje.
OTÁZKA: Nechystáte výrobu napríklad v západní Evrope rozšírených ovocných piv ci stácení piva do plastikových obalu?
Vycházíme z toho, že ceský pivar je konzervativní a presvedcit ho, aby pil neco úplne jiného, by bylo znacne marketingove nárocné s nejistým výsledkem. Rozhodne by se touto otázkou nemely zabývat velké pivovary, protože predpokládaný nízký objem výroby techto produktu by príliš zisku neprinesl. Tuzemský konzument je konzervativní i co se týce obalu. Snaha nekterých výrobcu o zavedení plastikových láhví ci stácení piva do více než pullitrových obalu se podle mého názoru nesetkala s výraznou odezvou. Proto touto cestou v dohledné dobe nepujdeme.
OTÁZKA: Vidíte stále výhodu v tom, že jste blízko Prahy?
Samozrejme naše geografická poloha hraje treba z hlediska dopravních nákladu kladnou roli. Pivní trh v Praze je ale z hlediska konkurence nejtežší, každý tam chce uspet. Z toho muže významne profitovat zákazník.
OTÁZKA: Produkty vašeho pivovaru ale v hlavním meste nejsou príliš videt...
S tím bych nesouhlasil. V Praze se nyní kozel tocí zhruba ve sto osmdesáti mužeme ríci provozovnách a v lonském roce se nám v hlavním meste podarilo prodat o tricet procent více. Mohu potvrdit, že Velké Popovice tam mely pred pár lety útlum, ale to už je za námi.
OTÁZKA: Proc loni poklesl export vašeho pivovaru?
Predevším kvuli cástecné ztráte ruského trhu, kterou zpusobila tamní krize. Zahranicní pivovary to v Rusku mají velice težké nejen z hlediska špatné platební morálky odberatelu, ale i cenové nekonkurenceschopnosti. Pullitr tradicního ruského piva Baltika stojí zhruba pet rublu, kdežto piva z dovozu približne sedmkrát tolik. Je to podobné jako u nás, poptávka po dovážených pivech je z duvodu kupní síly obyvatelstva slabá. Ztrátu v Rusku, které i presto zustalo naším nejvýznamnejším zahranicním odbytištem, ale nahrazujeme jinými teritorii. Mezi ne patrí napríklad Finsko, kde jsme po spolecnosti Carsberg druhými nejvetšími importéry a pronikáme tam hlavne cerným pivem.
Tomáš Knourek
Další články v kategorii Potravinářství
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů (26.04.2024)
- Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit (26.04.2024)
- Extrémní počasí ohrožuje potravinovou bezpečnost v EU, říká nová zpráva Komise (25.04.2024)
- Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce (24.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout (24.04.2024)
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- ČSÚ: Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka (23.04.2024)